Kynuté růže s jablky a ořechy

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na kvásek:
1 lžička sušeného droždí
125 ml teplé vody
25 g krystal cukr
5 PL oleje
Na těsto:
270 g hladké mouka
kvásek (viz. výše)
1 vejce
50 g rozpuštěné máslo
Na dokončení:
hnědý cukr
mletou skořici
1 jablko
hrst jader z vlásků ořechů
olej
Na polevu:
1 PL rozpuštěné máslo
2 PL mléko
80-100 g moučkový cukr
trochu vanilkové esence

Postup přípravy receptu

  1. Teplu vodu, olej, cukor a drozdie vymiesame a nechame postat 10 minut. Do preosiatej muky vlejeme kvasok, dame stipku soli, roztopene maslo a vajce. Vymiesime hladke cesto, ktore prikryjeme foliou a dame na teple miesto kysnut na cca 45 minut.

  2. Cesto po vykysnuti rozvalkame na tenko a jeho povrch bohato potrieme roztopenym maslom. Povrch cesta bohato posypeme mletou skoricou a cukrom. Posypeme nahrubo struhanym jablkom a nahrubo podrvenym opecenymi orechami. Ja som jablka este posypala raz skoricou.

  3. Cesto zakrutime do rolady a nakrajame ho na rovnako velke slimaky. Tie moje boli siroke asi 5 cm. Vyssi pekac vytrieme bohato olejom a v tom oleji vyvalame zo vsetkych stran slimaky a postavime ich kolmo. Nechame okolo nich trochu priestoru.

  4. Pekac zakryjeme foliou a nechame este kysnut 30 minut. Vlozime do vyhriatej rury a pecieme na 180°C cca 25 minut (podla mojej rury).

  5. Kym sa slimaky pecu, urobime si polevu z mlieka, roztopeneho masla a praskoveho cukru a ovoniame vanilkovou esenciou. Touto polevou polejeme este horuce slimaky, pomedzi slimaky a nevadi ked z nej natecie aj do vnutra peciva.

  6. Slimaky su makke ako dusa, pred podavanim ich rozrezem kolmo. Jednak sa to lepsie tak je a jednak mame istotu, ze sa nam vsetky chute dostanu na jazyk rovnomerne.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!