Kynuté růže s jablky a ořechy
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na kvásek:
- 1 lžička sušeného droždí
- 125 ml teplé vody
- 25 g krystal cukr
- 5 PL oleje
- Na těsto:
- 270 g hladké mouka
- kvásek (viz. výše)
- 1 vejce
- 50 g rozpuštěné máslo
- Na dokončení:
- hnědý cukr
- mletou skořici
- 1 jablko
- hrst jader z vlásků ořechů
- olej
- Na polevu:
- 1 PL rozpuštěné máslo
- 2 PL mléko
- 80-100 g moučkový cukr
- trochu vanilkové esence
Postup Kynuté růže s jablky a ořechy
Postup přípravy receptu
-
Teplu vodu, olej, cukor a drozdie vymiesame a nechame postat 10 minut. Do preosiatej muky vlejeme kvasok, dame stipku soli, roztopene maslo a vajce. Vymiesime hladke cesto, ktore prikryjeme foliou a dame na teple miesto kysnut na cca 45 minut.
Cesto po vykysnuti rozvalkame na tenko a jeho povrch bohato potrieme roztopenym maslom. Povrch cesta bohato posypeme mletou skoricou a cukrom. Posypeme nahrubo struhanym jablkom a nahrubo podrvenym opecenymi orechami. Ja som jablka este posypala raz skoricou.
Cesto zakrutime do rolady a nakrajame ho na rovnako velke slimaky. Tie moje boli siroke asi 5 cm. Vyssi pekac vytrieme bohato olejom a v tom oleji vyvalame zo vsetkych stran slimaky a postavime ich kolmo. Nechame okolo nich trochu priestoru.
Pekac zakryjeme foliou a nechame este kysnut 30 minut. Vlozime do vyhriatej rury a pecieme na 180°C cca 25 minut (podla mojej rury).
Kym sa slimaky pecu, urobime si polevu z mlieka, roztopeneho masla a praskoveho cukru a ovoniame vanilkovou esenciou. Touto polevou polejeme este horuce slimaky, pomedzi slimaky a nevadi ked z nej natecie aj do vnutra peciva.
Slimaky su makke ako dusa, pred podavanim ich rozrezem kolmo. Jednak sa to lepsie tak je a jednak mame istotu, ze sa nam vsetky chute dostanu na jazyk rovnomerne.