Kynuté knedlíky s uzeným masem
Recepty, Jiné masoSuroviny
- Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 1 necelá lžička soli
- špetka cukru krupice
- 25 g droždí
- cca 2,5 dl vlažné vody
- Směs z uzeného masa:
- 300 g uzeného masa (vepřové či kuřecí)
- 2 cibule
- sádlo nebo olej
- sůl
- pepř
- česnek (nemusí být)
- K podávání dle chuti:
- dušený špenát
- kysané zelí (nebo dušené)
- cibule osmažená dozlatova
Postup Kynuté knedlíky s uzeným masem
Postup přípravy receptu
-
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme větší polovinu droždí, přidáme špetku cukru, zalijeme cca 1dl vody a necháme krátce v klidu droždí rozpustit, pak nasypeme po obvodu (ne na droždí!) sůl, přidáme další část vody a od důlku s rozpuštěným droždím vypracováváme hladké, ne příliš tuhé, nelepivé těsto. Dle potřeby můžeme přidat trochu vody.
Hotové těsto necháme v teple asi 25-35 minut kynout, pak znovu promneme, rozdělíme na stejně velké dílky, z kterých uděláme placičky. Do jejich středu nandáme směs, pevně zabalíme, spojem těsta položíme na pomoučněný stůl a necháme ještě jednou kynout (cca 15 minut).
Knedlíky naházíme do vroucí osolené vody a po vyplavání vaříme cca 5 minut. Během vaření je alespoň jednou opatrně promícháme, otočíme. Na zkoušku vyndáme jeden, který natrhneme a zjistíme, zda je vařený. Uvařené knedlíky po vyndání IHNED propícháme - necháme vyjít páru, aby se knedlíky nesrazily.
Knedlíky podáváme ihned, posypané cibulkou osmaženou na oleji nebo sádle a s kysaným nebo dušeným zelím nebo dušeným špenátem.
Náplň: na trošce sádla nebo oleje osmažíme cibulku, přisypeme drobně pokrájené uzené maso z plecka, žeber, krkovičky, kuřecích stehen..., ochutíme solí a pepřem, případně česnekem nebo tymiánem. Před plněním knedlíků náplň necháme vychladnout na pokojovou teplotu.