Kynuté knedlíky s hroznovým vínem

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

těsto:
400 g polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
21 g droždí - půl kostky
špetka soli
cca 240 ml vlažné vody
Dále:
hroznové víno bezsemenné
skořice - mletá
moučkový cukr
zakysaná smetana, jogurt nebo šlehačka
tvaroh Olešnický nebo tvrdý

Postup přípravy receptu

  1. Mouku nasypeme se solí do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme půlku vanilkového cukru, přilijeme trošku vody a vytvoříme řídké těstíčko, ze kterého necháme vzejít kvásek.

  2. Potom přidáme zbylý cukr a vodu a vymícháme hladké těsto, které v míse zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 30 minut kynout.

  3. Těsto po nakynutí ještě zvolna propracujeme a rozdělíme na cca 12 stejně velkých dílků, ze kterých vytvoříme kuličky, které na pomoučněném stole zploštíme, do jejich středu nandáme obrané, omyté a osušené víno (4-5 ks, dle velikosti bobulí) a špetku skořice.

  4. Knedlíky opatrně, ale pevně uzavřeme a spojem je dáme na pomoučněný stůl, kde je necháme cca ještě 10 minut kynout.

  5. Nakynuté knedlíky naházíme do velkého hrnce s vroucí vodou a vaříme zaklopené cca 5 minut. Alespoň jednou je promícháme, aby se otočily. Nejlepší je jeden na zkoušku rozevřít, zda je hotový. Po vyndání knedlíků cedníkem je IHNED propícháme vidličkou, aby z nich vyšla pára, která by knedlíky srazila. Aby se knedlíky v míse neslepily k sobě, posypeme je moučkovým cukrem nebo je pokapeme máslem.

  6. Podáváme posypané moučkovým cukrem, přelité zakysanou smetanou nebo vyšlehanou šlehačkou, s tvarohem (my nejradši rozdrobený olešnický tvaroh), špetkou skořice..., vše dle chuti každého.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!