Kynuté copánky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 2,5 dl mléka
- 1 vajíčko
- 70 g másla
- 600 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 100 g cukru
- 20 g droždí
- 1 uvařený a nastrouhaný brambor
- Ořechová náplň:
- 1/2 l mléka
- 100 g cukru
- 400 g mletých ořechů
- 1 lžička skořice
- Maková náplň:
- 2,5 dl mléka
- 250 g mletého máku
- 1 vanilkový cukr
- 70 g cukru
- citrónová kůra
Postup Kynuté copánky
Postup přípravy receptu
-
Z prísad vypracujeme kysnuté cesto a necháme ho vykysnúť.
Medzitým pripravíme náplne: Orechová: Mlieko privedieme k varu, vsypeme orechy, cukor a škoricu a za stáleho miešania 3 minúty povaríme. Maková: Mlieko privedieme k varu, vsypeme mak, vanilkový cukor, cukor a kôru a za stáleho miešania 3 minúty povaríme. Obe náplne necháme vychladnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti. Každú rozvaľkáme a rozotrieme na ňu plnku (na 1 plát makovú, na 2 pláty orechovú). Stočíme do závinu.
Záviny rozrežeme pozdĺžne na polovicu tak, že na jednom konci nedorežeme úplne. Stočíme do špirály a konce trocha založíme dospodu.
Preložíme na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme.