Kynuté bramborákové muffiny se sýrem
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- cca 650 g syrových oloupaných brambor
- 100 ml mléka
- 1 lžička cukru
- 42 g čerstvých kvasnic
- 1 vejce
- 200 g hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- sůl
- pepř
- majoránka
- 4 stroužky česneku
- 100 g mozzarelly (nebo jiného sýra)
- hrst sušené smažené cibule
- -----
- sádlo a strouhánka na vymazání a vysypání muffinových formiček
Postup Kynuté bramborákové muffiny se sýrem
Postup přípravy receptu
-
Brambory nastrouháme najemno a zalijeme ohřátým mlékem (aby moc neztmavly). Promícháme a přes cedník vymačkáme do malého kastrůlku. Vymačkanou vodu s mlékem ohřejeme, přidáme lžičku cukru a rozdrobíme kvasnice.
Do vymačkaných brambor přidáme vejce, vzešlý kvásek, okořeníme solí, pepřem, rozmačkaným česnekem a majoránkou. Přidáme i olej a nakonec důkladně vmícháme mouku. Necháme na teplém místě kynout.
Do misky nastrouháme nahrubo mozzarellu a smícháme ji se sušenou cibulkou. Formičky na muffiny vytřeme pomocí mašlovačky rozehřátým sádlem, trochu vysypeme jemnou strouhánkou a do poloviny lžící naplníme vykynutým těstem. Pak přidáme trochu sýrové směsi a na ni dáme opět těsto. Zbytkem sýra můžeme naplněné muffiny posypat a necháme ještě asi čtvrt hodiny kynout.
Mezitím předehřejeme troubu - asi na 180 st. - a upečeme - to trvá cca 20 minut.