Kynuté bramborákové muffiny se sýrem

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

cca 650 g syrových oloupaných brambor
100 ml mléka
1 lžička cukru
42 g čerstvých kvasnic
1 vejce
200 g hladké mouky
2 lžíce oleje
sůl
pepř
majoránka
4 stroužky česneku
100 g mozzarelly (nebo jiného sýra)
hrst sušené smažené cibule
-----
sádlo a strouhánka na vymazání a vysypání muffinových formiček

Postup přípravy receptu

  1. Brambory nastrouháme najemno a zalijeme ohřátým mlékem (aby moc neztmavly). Promícháme a přes cedník vymačkáme do malého kastrůlku. Vymačkanou vodu s mlékem ohřejeme, přidáme lžičku cukru a rozdrobíme kvasnice.

  2. Do vymačkaných brambor přidáme vejce, vzešlý kvásek, okořeníme solí, pepřem, rozmačkaným česnekem a majoránkou. Přidáme i olej a nakonec důkladně vmícháme mouku. Necháme na teplém místě kynout.

  3. Do misky nastrouháme nahrubo mozzarellu a smícháme ji se sušenou cibulkou. Formičky na muffiny vytřeme pomocí mašlovačky rozehřátým sádlem, trochu vysypeme jemnou strouhánkou a do poloviny lžící naplníme vykynutým těstem. Pak přidáme trochu sýrové směsi a na ni dáme opět těsto. Zbytkem sýra můžeme naplněné muffiny posypat a necháme ještě asi čtvrt hodiny kynout.

  4. Mezitím předehřejeme troubu - asi na 180 st. - a upečeme - to trvá cca 20 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!