Květákovo-slaninová polévka

Recepty, Polévky

Suroviny

400 g květáku
200 g moravské slaniny (nebo anglické, Váhalovy...)
80 g mrkve
2 rovné lžíce hrubé mouky
1 větší vejce
cca 800 ml vývaru
sůl
mletý pepř
muškátový květ - špetka

Postup přípravy receptu

  1. Slaninu pokrájíme na malé kostičky nebo nudličky, které osmažíme buď nasucho nebo na lžičce másla (dle tučnosti slaniny). Po osmažení odebereme polovinu slaniny na dozdobení a do hrnce přisypeme hrubou mouku, kterou necháme na výpeku krátce osmažit.

  2. Poté přisypeme na kolečka pokrájenou mrkev, pokrájený květák a přilijeme vývar. Dochutíme špetkou muškátového květu, solí a pepřem, přivedeme k varu a vaříme do změknutí květáku.

  3. Nakonec do polévky vmícháme rozšlehané vejce, krátce provaříme a můžeme podávat.

  4. Podáváme se slaninou, kterou jsme si na začátku odebrali stranou a dozdobit můžeme ještě petrželkou nebo pažitkou dle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!