Květáková kulajda II.
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 menší květák i s košťálem
- 3 oloupané středně velké brambory
- hříbky - v sezoně čerstvé, jinak namočené sušené, mražené nebo zavařené
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2 PL hladké mouky
- 2 PL naloženého kopru - čerstvý nebo zamražený je lepší (já nemám)
- 1 KL celého kmínu
- 1 kostka masoxu
- 4 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- sůl
- cukr
- ocet na dochucení
- vejce podle počtu strávníků
Postup Květáková kulajda II.
Postup přípravy receptu
-
Brambory a košťál z květáku pokrájíme na drobné kostičky, květák rozebereme na růžičky a dáme se vším kořením, kostkou masoxu a hříbky vařit do litru a půl vody.
Když je vše měkké, přidáme smetanu, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku, přidáme kopr a ještě chvíli povaříme.
Solí, octem a cukrem dle své chuti dochutíme.
Podáváme se ztracenými vejci: Do octem okyselené vroucí vody ponoříme naběračku, do které vyklepneme vajíčko a opatrně shrneme do vroucí vody, kde na malém plameni vaříme 3 minuty.