Kváskový žitný chléb
Recepty, Slané pečivoPostup Kváskový žitný chléb
Postup přípravy receptu
-
Zkuste si vyrobit domácí kvásek od základu, je to opravdu jednoduché a výsledek je úžasný. Do vyšší sklenice s víčkem nasypeme cca 50 g žitné mouky, přilijeme trochu vody a rozmícháme na hustou kaši.
Sklenici zavřeme, utěsníme a uložíme na teplé místo – údajně se kvásku nejlíp daří při teplotě kolem 30 stupňů.
Následující tři dny opakujeme vždy stejný postup: ke kvásku přidáme cca 3 vrchovaté lžíce mouky a přiměřené množství vody, aby nebyl kvásek moc hustý ani moc řídký. Necháme vždy tak 15 minut vyvětrat“ a opět uložíme např. k topení.
Čtvrtý den už kvásek kysele voní, šestý den tvoří velké bubliny - ideální k pečení.
Z připraveného kvásku jsem odvážíme 200 g, přimícháme k němu 200 g žitné mouky a opět přiměřené množství vody. Dále přidáme všechny ostatní ingredience, které chceme v chlebu mít – použila jsem pouze lněná semínka a sůl, nic vám však nebrání vyřádit se s ořechy, olivami, sušenými rajčaty,.. Solí doporučuji nešetřit, můj chleba byl ve výsledku dost málo slaný.
Vzniklé těsto pořádně prohněteme a ještě umístíme aspoň na dvě hodiny někam do tepla kynout.
Nakonec vytvarujeme bochník, potřeme vodou, případně posypeme semínky a dáme péct.
Po upečení ihned vyndáme na mřížku a krájíme až po 12 hodinách.