Kváskový chléb s chia semínky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Rozkvas:
- 200 g žitné mouky
- 2 polévkové lžíce kvásku
- 200 ml vody
- Směs semínek:
- 50 g chia semínek
- 100 g ovesných vloček
- 40 g slunečnicových semínek
- 260 ml vody
- Ostatní suroviny:
- 220 g špaldové chlebové mouky
- 2 polévkové lžíce otrub
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1 lžička medu
- 100 ml vody
- máslo na vymazání formy
Postup Kváskový chléb s chia semínky
Postup přípravy receptu
-
Kvásek, mouku a vlažnou vodu smícháme, přikryjeme folií a dáme na 10 - 12 hodin na teplé místo. Chia, slunečnicová semínka a vločky zalijeme horkou vodou, zakryjeme folií a necháme také 10 - 12 hodin bobtnat.
Po 10 - 12 hodinách smícháme rozkvas a nabobtnalou směs se špaldovou moukou, otrubami, solí, medem a vlažnou vodou. Robotem nebo ručně vypracujeme těsto. Těsto je řidší, proto pečeme ve formě. Vymažeme ji máslem, vložíme těsto a zakryjeme folií - tu potřeme olejem, aby se těsto při kynutí nepřilepilo. Necháme kynout 2,5 - 3 hodiny.
Troubu rozpálíme na 240 °C. Při této teplotě pečeme 10 minut, pak snížíme teplotu na 200°C a dopékáme 50 - 55 minut. Po upečení chléb vyndáme z formy a necháme na mřížce důkladně vychladnout.