Kváskový chléb
Recepty, PředkrmySuroviny
- 250 g chlebový kvásek (http://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/)
- 500 g chlebová pšeničná mouka
- 10 g sůl
- 1 KL kmín celý
- 175 ml voda
- 60 g hladká mouka na 2. hnětení a posypání ošatky apod.
Postup Kváskový chléb
Postup přípravy receptu
-
Do nádoby ve které budu mísit těsto vložíme příslušné množství žitného kvasu. Přidám všechny další ingredience kromě vody a promísím na sucho. Mouku samozřejmě proseji.
Protože už máme řádně promíseno, přidáme vodu. Při prvním hnětení si pomáhám strojem. Když se ingredience spojí v jednolité těsto, je čas na odpočinek. Čas není zcela určující. Po té, co těsto zdvojnásobí svůj objem, přistoupíme k druhému hnětení.
Ručně na vále, podsypáno obyčejnou hladkou moukou. Až se těsto přestane lepit, vytvarujeme bochník nebo šišku a dáme kynout na pomoučněnou utěrku.
Po opětovném zdvojnásobení objemu dáme do trouby rozehřáté na maximum. Za patnáct minut stáhneme na 150°C a dopečeme 30 minut.