Kváskový chléb

Recepty, Předkrmy

Suroviny

250 g chlebový kvásek (http://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/)
500 g chlebová pšeničná mouka
10 g sůl
1 KL kmín celý
175 ml voda
60 g hladká mouka na 2. hnětení a posypání ošatky apod.

Postup přípravy receptu

  1. Do nádoby ve které budu mísit těsto vložíme příslušné množství žitného kvasu. Přidám všechny další ingredience kromě vody a promísím na sucho. Mouku samozřejmě proseji.

  2. Protože už máme řádně promíseno, přidáme vodu. Při prvním hnětení si pomáhám strojem. Když se ingredience spojí v jednolité těsto, je čas na odpočinek. Čas není zcela určující. Po té, co těsto zdvojnásobí svůj objem, přistoupíme k druhému hnětení.

  3. Ručně na vále, podsypáno obyčejnou hladkou moukou. Až se těsto přestane lepit, vytvarujeme bochník nebo šišku a dáme kynout na pomoučněnou utěrku.

  4. Po opětovném zdvojnásobení objemu dáme do trouby rozehřáté na maximum. Za patnáct minut stáhneme na 150°C a dopečeme 30 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!