Kuřecí stehna plněná šunkou a špenátem

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

3 kuřecí stehna
80 g šunky (3 silnější plátky)
listy čerstvého špenátu - možno použít i mražený
3 větší stroužky česneku
sůl
drcený pepř
1 menší cibule do pekáčku

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí stehna vykostíme tak, že odstraníme horní stehenní kost, druhou kost ponecháme. Osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Na hrubší plátky šunky rozložíme krátce spařené listy špenátu, jemně osolíme, svineme a položíme na maso v místě, kde byla kost.

  2. Maso i kůži sepneme přes tuto rolku, stehno dáme do původního tvaru a spíchneme kovovou masovou jehlou nebo použijeme párátka. Jehly jsou lepší, na každé stehno jsem použila dvě. Stehna na povrchu osolíme a mírně opepříme, vložíme do pekáčku, kde jsme na dno dali hrubě nakrájenou cibuli.

  3. Přidáme trošku vody, asi tak necelý 1 dcl, pekáček přiklopíme víkem nebo použijeme alobal a vložíme do předehřáté trouby. V polovině pečení odklopíme a dopečeme do zlatavé barvy. Před podáváním odstraníme jehly nebo párátka.

  4. Kdo nemá rád česnek, tak může vynechat. Taktéž cibule v pekáčku není nutná, ale já dávám. Je možné přidat trošku oleje. Samozřejmě jde použít oblíbené koření, místo šunky jde použít např. anglická slanina a k cibuli na dno pekáčku je možné přidat trochu uzené slaniny.

  5. Ke stehnu jsem měla vařené brambory a zkoušela jsem glazovanou mrkev - 250 g mrkve nakrájené na hrubší nudle se vloží do vařící vody, mrkev ale nesmíme vařit dlouho, musí zůstat křupavá. Scedíme ji. Na pánvičce rozpustíme 1 menší lžíci másla, přidáme 1/2 lžíce krystalového cukru, za stálého míchání necháme rozpustit, přidáme mrkev a prohřejeme.

  6. Neměla jsem hrubší plátky šunky, tak jsem na jednu porci použila tři tenké na sobě, ale na řezu pak lépe vypadá ten jeden hrubší.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!