Kuřecí stehna nejen na víkend
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 3 kuřecí stehna
- 1 hrst sušených hříbů (přes noc ve vodě namočených)
- 1 menší pórek asi 20 cm
- 1 zarovnaná kávová lžička soli
- 1 KL celého kmínu
- špetka mletého černého pepře
- 1 polévková lžíce oleje
- nasekané zelené bylinky -to,co máte rádi na posypání hotového pokrmu
- petrželka
- pažitka
- libeček
Postup Kuřecí stehna nejen na víkend
Postup přípravy receptu
-
Troubu (já mám plynovou) si zapneme na nejvyšší stupeň.
Pórek omyjeme, zbavíme nažloutlých nebo povadlých listů - pokud jsou a nakrájíme na kolečka.
Přes noc namočené hříbky vymačkáme z vody a na dně pekáčku společně s nakrájeným pórkem, trochou soli, pepře a kmínu vidličkou nebo prsty promícháme.
Přilijeme 2 deci vody a na takto připravenou směsku poklademe umytá, osolená, okmínovaná kuřecí stehna, která ještě pokapeme olejem.
Přiklopíme druhým dílem pekáčku - pokud nemáme, zakryjeme alobalem a dáme do předehřáté trouby na 30 minut na 3/4 výkon(asi 200°C) bez odkrytí péct.
Pak troubu ubereme na poloviční výkon (tj.asi 170°C), poklop nebo alobal odstraníme. Podíváme se, kolik je vypečené šťávy - můžeme ještě 1 deci vody dolít a dalších 20 minut za občasného přelití výpekem dopečeme do křupavé kůrky.
Na talíři posypeme nadrobno nasekanými bylinkami, můžeme přizdobit čerstvou zeleninou a podáváme s rýží nebo různě upravenými bramborami.