Kuřecí stehenní řízky s liškami na špenátu a rýži tří barev
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- Na řízky:
- 2 kuřecí stehenní řízky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- hladká mouka
- máslo
- slunečnicový olej
- Na lišky:
- 250 g lišek
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 KL čerstvý tymián (lístky)
- 0,5 dcl bílého vína
- 0,5 dcl kuřecího vývaru
- 2 PL smetany na šlehání
- 1 PL nasekané plocholisté petželky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- Na špenát:
- 200 g listového špenátu
- máslo
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- Na rýži:
- 250 g rýže tří barev (vyrábí Lagris)
- 1 menší cibule
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- 1 hrst nasekané celerové natě
- 1 PL slunečnicového oleje
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- kuřecí vývar dle potřeby
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup Kuřecí stehenní řízky s liškami na špenátu a rýži tří barev
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme rýži. Cibuli nasekáme najemno, mrkev na kostičky, celerovou nať (bez listů) na kousíčky (místo natě lze použít 1 řapík celeru), česnek rozmáčkneme nožem a též nasekáme. V hrnci rozehřejeme olej a vhodíme připravenou zeleninu, chvíli opékáme.
Přihodíme rýži, promícháme a zalejeme horkým vývarem tak, aby byl cca 1 cm nad rýží. Přihodíme bobkový list a nové koření a vaříme pod pokličkou. Průběžně kontrolujeme, mícháme a případně doléváme malé množství vývaru. Bude to trvat cca 20-25 minut. Až bude rýže měkká, slejeme případný přebytečný vývar a dochutíme solí a pepřem.
Maso očistíme, osolíme, opepříme a zaprášíme moukou. Opékáme na oleji a másle dozlatova. Vyjmeme, udržujeme v teple.
Lišky: Do výpeku vhodíme cibuli, nasekanou najemno a chvíli opékáme. Přihodíme nasekaný česnek, tymián a očištěné lišky. Osolíme, opepříme a opékáme na mírném plameni dozlatova. Podlijeme vínem, uvolníme případné připečeniny a necháme zcela odpařit. Přilejeme vývar, zredukujeme na polovinu a stáhneme z ohně. Vmícháme smetanu a nasekanou petrželku, případně dochutíme solí a pepřem.
V hrnci rozehřejeme lžíci másla, vsypeme špenát, osolíme, opepříme, promícháme, přikryjeme poklicí a necháme dvě minutky zavadnout.
Na talíře naservírujeme rýži, na ní špenát, pak kuřecí maso a nakonec liškovou směs.