Kuřecí stehenní řízky s liškami na špenátu a rýži tří barev

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

Na řízky:
2 kuřecí stehenní řízky
sůl
čerstvě mletý pepř
hladká mouka
máslo
slunečnicový olej
Na lišky:
250 g lišek
1 menší cibule
2 stroužky česneku
1 KL čerstvý tymián (lístky)
0,5 dcl bílého vína
0,5 dcl kuřecího vývaru
2 PL smetany na šlehání
1 PL nasekané plocholisté petželky
sůl
čerstvě mletý pepř
Na špenát:
200 g listového špenátu
máslo
sůl
čerstvě mletý pepř
Na rýži:
250 g rýže tří barev (vyrábí Lagris)
1 menší cibule
1 mrkev
2 stroužky česneku
1 hrst nasekané celerové natě
1 PL slunečnicového oleje
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
kuřecí vývar dle potřeby
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme rýži. Cibuli nasekáme najemno, mrkev na kostičky, celerovou nať (bez listů) na kousíčky (místo natě lze použít 1 řapík celeru), česnek rozmáčkneme nožem a též nasekáme. V hrnci rozehřejeme olej a vhodíme připravenou zeleninu, chvíli opékáme.

  2. Přihodíme rýži, promícháme a zalejeme horkým vývarem tak, aby byl cca 1 cm nad rýží. Přihodíme bobkový list a nové koření a vaříme pod pokličkou. Průběžně kontrolujeme, mícháme a případně doléváme malé množství vývaru. Bude to trvat cca 20-25 minut. Až bude rýže měkká, slejeme případný přebytečný vývar a dochutíme solí a pepřem.

  3. Maso očistíme, osolíme, opepříme a zaprášíme moukou. Opékáme na oleji a másle dozlatova. Vyjmeme, udržujeme v teple.

  4. Lišky: Do výpeku vhodíme cibuli, nasekanou najemno a chvíli opékáme. Přihodíme nasekaný česnek, tymián a očištěné lišky. Osolíme, opepříme a opékáme na mírném plameni dozlatova. Podlijeme vínem, uvolníme případné připečeniny a necháme zcela odpařit. Přilejeme vývar, zredukujeme na polovinu a stáhneme z ohně. Vmícháme smetanu a nasekanou petrželku, případně dochutíme solí a pepřem.

  5. V hrnci rozehřejeme lžíci másla, vsypeme špenát, osolíme, opepříme, promícháme, přikryjeme poklicí a necháme dvě minutky zavadnout.

  6. Na talíře naservírujeme rýži, na ní špenát, pak kuřecí maso a nakonec liškovou směs.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!