Kuřecí játra na cibuli a jablíčku s celerovo- bramborovou kaší
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 400 g kuřecích jatýrek
- 1 velká cibule
- 1 střední jablko
- plátek citronu
- sádlo cca 1-2 lžíce
- 50 ml vývaru nebo vody
- 50 ml koňaku
- sůl
- pepř
- Na kaši:
- 6 větších brambor
- 150 g bulvy celeru
- máslo
- mléko
- sůl
Postup Kuřecí játra na cibuli a jablíčku s celerovo- bramborovou kaší
Postup přípravy receptu
-
Játra očistíme, nakrájíme na velikost soust a spaříme vřelou vodou, scedíme, necháme okapat a osušíme papírovou utěrkou. Brambory a celer očistíme, nakrájíme nadrobno, propláchneme a dáme vařit do měkka. Cibuli očistíme a nakrájíme na měsíčky, jablko omyjeme, osušíme, vyjadřincujeme, nakrájíme také na měsíčky a lehce pokapeme citronovou šťávou.
Na pánvi rozehřejeme sádlo a orestujeme nejprve játra ze všech stran, převracíme několikrát obracečkou, aby byla opravdu propečená. Játra vyndáme na talíř a do výpeku dáme cibuli, promícháme a přidáme jablko. Necháme, až cibule zesklovatí, a podlijeme vývarem nebo vodou. Když cibule změkne na skus, vrátíme zpět játra, přidáme sůl, pepř a podlijeme koňakem, alkohol se ztratí a zůstane skvělá chuť. Mléko ohřejeme.
Do uvařených brambor s celerem dáme máslo, osolíme a rozšťoucháme, pak postupně přidáváme teplé mléko a šleháme ručním šlehačem do potřebné konzistence. Podáváme ihned s vhodným čerstvým salátem jaký máme rádi.