Třípatrový svatební dort s motýly
Recepty, DortySuroviny
- 1.korpus - forma 30cm:
- 8 vajec
- 240 g cukru písek
- 8 lžic oleje
- 50 g kakaa
- 190 g hladké mouky
- 2.korpus - forma 25cm:
- 6 vajec
- 180 g cukru písek
- 6 lžic oleje
- 40 g kakaa
- 140 g hladké mouky
- 3.korpus - forma 20cm:
- 4 vejce
- 120 g cukru písek
- 4 lžíce oleje
- 30 g kakaa
- 90 g hladké mouky
- ----
- Krém:
- 300 ml mléka
- 450 ml vody
- 15 lžic hladké mouky
- 3 másla (po 250g)
- cukr moučka (dle chuti)
- 4 lžíce kakaa
- ----
- marmeláda (dle chuti - velká sklenice)
- ovoce (čerstvé či kompotované)
- 3 kg potahovací hmoty (K2)
- potravinářské barvy (gelové)
- cukrářské perličky
- cukrářské lepidlo
Postup Třípatrový svatební dort s motýly
Postup přípravy receptu
-
Postupně si upečeme 3 korpusy různé velikosti, podrobný postup na upečení korpusu je v poznámce.
Z vody, mléka a mouky uvaříme bešamel o hustotě hustší krupicové kaše, studený prošleháme, abychom zničili případné malé hrudky. Do změklého másla všleháme kakao a cukr, poté po částech všleháme bešamel.
Korpusy vždy 2 x prořízneme na 3 pláty, potřeme 1. a 2. plát marmeládou a krémem, poklademe ovocem (použila jsem banány na 1. a 3. patro a kompotované mandarinky na 2. patro) a přiklopíme vrchním plátem.
Složené naplněné korpusy pomažeme tence kolem dokola i nahoře zbytkem krému a dáme do ledničky ztuhnout a vychladit - nejlépe přes noc.
Jednotlivé korpusy potáhneme potahovací hmotou, poté sesadíme na sebe (fixujeme 3 dřevěnými tyčkami) a zdobíme dle vlastní fantazie.
Fixování - na spodní korpus položíme prostřední, vycentrujeme, poté si odměříme výšku dřevěných tyček - musí být o cca 4 cm vyšší, než je výška těchto dvou pater - tyčky zabodneme do korpusů v trojúhelníku, který je menší než poslední patro....koukají tedy jakési hřeby, na které posadíme poslední nejmenší korpus.