Kuřátko na pomerančích s omáčkou z rumu, čokolády a pomeranče
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 2 jarní kuřátka
- Na marinádu:
- 1 dcl oleje
- 4 lžíce rumu
- 4 stroužky česneku
- lžička drceného chilli
- lžíce Worcesteru
- větvička rozmarýnu
- Dále budeme potřebovat:
- 1 červenou cibuli
- chilli
- lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce rumu
- 2 kostičky čokolády
- šťáva ze 2 pomerančů
- lžíce balsamikového octa
- sůl
- pepř
- pár větviček rozmarýnu
- 3 dcl vývaru
- 1 pomeranč na ozdobu
- brambory
- trochu smetany a másla na kaši
Postup Kuřátko na pomerančích s omáčkou z rumu, čokolády a pomeranče
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si uděláme marinádu. Do větší misky si dáme všechny suroviny na marinádu a promícháme. Osolené a opepřené maso v něm marinujeme několik hodin. Před vložením jsem kůži na několika místech propíchala.
Potom pečeme kuřátka přikryté v troubě do zlatova.
V kastrůlku si rozpálíme olej a na něm pokrájenou cibuli, kterou necháme jen zesklovatět. Přidáme cukr, krátce orestujeme a zalijeme vývarem zároveň s rumem a rozmarýnem. Vaříme dokud se alkohol nevyvaří. Stačila chvilka, asi 10 minut. Zahustíme a vypneme. Dochutíme solí, pepřem a drceným chilli.
Ted můžeme přidat pomerančovou šťávu a čokoládu. Vymícháme v krásně hladkou omáčku.
Po upečení kuřátek vlijeme výpek do omáčky.
Přílohu jsem volila bramborovou zapečenou kaši, do které jsem přidala trochu smetany, máslo jarní cibulku, sůl a pepř.
Zároveň s kaší si můžeme dát péci několik plátků pomeranče na ozdobu.