Kulajda se zastřeným vejcem

Recepty, Polévky

Suroviny

3 pl másla (na jíšku)
3 lžíce hl. mouky
1,5 l vody
1 kostka masoxu (drůbeží)
4 brambory
hrst čerstvých hub lesních
ocet dle chuti
250 ml smetany 31%
sůl
pepř
3 lžíce nasekaného kopru na jemno
Suroviny na zastřené vejce:
1 vejce na osobu
150-200 ml octa

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme hl. mouku a orestujeme dozlatova.

  2. Zalijeme vodou, vložíme kostku masoxu, brambory na kostky, ochutíme solí a pepřem.

  3. Očistíme houby, pokrájíme je na větší kusy a na másle orestujeme dozlatova. Orestované houby přidáme do polévky a vaříme, dokud nejsou houby a brambory měkké. Nakonec vmícháme smetanu, dochutíme octem a koprem. Na talíři do polévky přidáme ztacené vejce.

  4. Ztracené vejce: Do kastrolku dáme vodu až zavře přilijeme ocet. Vajíčko rozklepneme do naběračky (hrnku). Vodu zamícháme tak, aby uprostřed vznikl vír. Doprostřed víru pomalu vlijeme vajíčko. Vodní vír zabalí bílek okolo žloutku. Vaříme asi 3 min.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!