Kulajda se zastřeným vejcem
Recepty, PolévkySuroviny
- 3 pl másla (na jíšku)
- 3 lžíce hl. mouky
- 1,5 l vody
- 1 kostka masoxu (drůbeží)
- 4 brambory
- hrst čerstvých hub lesních
- ocet dle chuti
- 250 ml smetany 31%
- sůl
- pepř
- 3 lžíce nasekaného kopru na jemno
- Suroviny na zastřené vejce:
- 1 vejce na osobu
- 150-200 ml octa
Postup Kulajda se zastřeným vejcem
Postup přípravy receptu
-
V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme hl. mouku a orestujeme dozlatova.
Zalijeme vodou, vložíme kostku masoxu, brambory na kostky, ochutíme solí a pepřem.
Očistíme houby, pokrájíme je na větší kusy a na másle orestujeme dozlatova. Orestované houby přidáme do polévky a vaříme, dokud nejsou houby a brambory měkké. Nakonec vmícháme smetanu, dochutíme octem a koprem. Na talíři do polévky přidáme ztacené vejce.
Ztracené vejce: Do kastrolku dáme vodu až zavře přilijeme ocet. Vajíčko rozklepneme do naběračky (hrnku). Vodu zamícháme tak, aby uprostřed vznikl vír. Doprostřed víru pomalu vlijeme vajíčko. Vodní vír zabalí bílek okolo žloutku. Vaříme asi 3 min.