Kulajda s houbami a se zastřeným vejcem
Recepty, PolévkySuroviny
- 4 velké brambory
- 400 g hub
- 500 ml vývaru
- smetana 12%
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- kopr
- cukr
- ocet
- sůl
- pepř
- 2 lžíce hladké mouky
- 4 ks bobkového listu
- 5 kuliček nového koření
- 1 vejce
Postup Kulajda s houbami a se zastřeným vejcem
Postup přípravy receptu
-
Na pánvi osmažíme cibuli na másle a poté přidáme hladkou mouku a připravíme jíšku. Poté jíšku zalijeme vodou nebo vývarem a přidáme bobkový list, nové koření a nezapomenut míchat, aby nebyly hrudky.
Přidáme houby, kopr, osolíme, opepříme, 2 až 3 lžíce cukru a necháme povařit. Můžeme přidat brambory nebo je uděláme zvlášť, dokud nebudou houby měkké a brambory hotové.Zalijeme smetanou.
Nakonec přidáme ocet a případně dochutíme. Polévka by měla by být trochu hustší a chuť sladko-kyselá.
Příprava zastřeného vejce: v hrnci necháme vařit vodu lehce pod bod varu a přidáme 2 lžíce octa. Do naběračky opatrně rozklepneme vajíčko, pomalu vložíme do hrnce a vaříme 3-4 minuty. Poté vyjmeme z hrnce a opatrně dáme do polévky.