Krůtí plátek pomalu pečený na bílém víně a pomerančích
Recepty, Pomalý hrnecSuroviny
- 1 kg krůtích plátků s kůží (vykostěná horní část stehna)
- Marináda:
- 1,5 dl oleje
- 2 PL medu
- 2 PL plnotučné hořčice
- sůl (poměrně hodně)
- mletý pepř
- Na pečení:
- máslo (plátek o síle cca 1,5 cm)
- 0,5 l bílého vína
- šťáva ze dvou pomerančů
- Na zahuštění výpeku:
- škrob
Postup Krůtí plátek pomalu pečený na bílém víně a pomerančích
Postup přípravy receptu
-
Maso pečlivě omyjeme, osušíme a vložíme do marinády, kterou rozšleháme z uvedených surovin pěkně dohladka. Já maso marinuji v zipových sáčcích, do kterých vložím celé maso, zaliju marinádou, sáček uzavřu. Vložím do ledničky nejméně na 2 hodiny, lépe přes noc. Občas sáček s masem vytáhnu, promnu ho pořádně, aby marináda pořád pokrývala celý povrch masa a zase vrátím do ledničky.
Před pečením vezmu vnitřek pomalého hrnce (kdo nemá vytahovací, udělá tento krok v jiném kastrolu či na pánvičce), dám do něj plátek másla a nechám ho na sporáku rozpustit. Mezitím vytáhnu maso ze sáčku, které následně vložím kůží dolů na rozpálené máslo a nechám to několik minut tak. Masem nehýbeme, pustí se samo. Tento proces trvá zhruba 4-5 minut, pak otočíme a necháme opéct z druhé strany další 3-4 minutky.
Poté maso opatrně vytáhneme, dáme na prkýnko kůží nahoru a lehkými taky kůži nožem nařízneme do čtverečků. Vrátíme zpět do hrnce. V tuto chvíli nalijeme do hrnce víno a na nejsilnějším plameni necháme odvařit. Až se vytratí typická štiplavá vůně vína, nalijeme do výpeku šťávu z pomerančů. Hrnec odstavíme ze sporáku a vložíme do základny pomalého hrnce, nastavíme polohu HIGH a časovač na 2,5 hodiny.
Měkké maso vytáhneme a zabalíme do alobalu. Štávu lehce zahustíme škrobem, povaříme ještě tak 1-2 minuty. Odstavíme. Na zjemnění můžeme ještě přidat kousek másla, ale už to nevaříme. Kdo chce, může šťávu přecedit přes sítko.
Maso nakrájíme na plátky křížem přes vlákno (!) a podáváme např. s bramborovou kaší a okurkovým salátem (jako u nás).