Krůtí plátek pomalu pečený na bílém víně a pomerančích

Recepty, Pomalý hrnec

Suroviny

1 kg krůtích plátků s kůží (vykostěná horní část stehna)
Marináda:
1,5 dl oleje
2 PL medu
2 PL plnotučné hořčice
sůl (poměrně hodně)
mletý pepř
Na pečení:
máslo (plátek o síle cca 1,5 cm)
0,5 l bílého vína
šťáva ze dvou pomerančů
Na zahuštění výpeku:
škrob

Postup přípravy receptu

  1. Maso pečlivě omyjeme, osušíme a vložíme do marinády, kterou rozšleháme z uvedených surovin pěkně dohladka. Já maso marinuji v zipových sáčcích, do kterých vložím celé maso, zaliju marinádou, sáček uzavřu. Vložím do ledničky nejméně na 2 hodiny, lépe přes noc. Občas sáček s masem vytáhnu, promnu ho pořádně, aby marináda pořád pokrývala celý povrch masa a zase vrátím do ledničky.

  2. Před pečením vezmu vnitřek pomalého hrnce (kdo nemá vytahovací, udělá tento krok v jiném kastrolu či na pánvičce), dám do něj plátek másla a nechám ho na sporáku rozpustit. Mezitím vytáhnu maso ze sáčku, které následně vložím kůží dolů na rozpálené máslo a nechám to několik minut tak. Masem nehýbeme, pustí se samo. Tento proces trvá zhruba 4-5 minut, pak otočíme a necháme opéct z druhé strany další 3-4 minutky.

  3. Poté maso opatrně vytáhneme, dáme na prkýnko kůží nahoru a lehkými taky kůži nožem nařízneme do čtverečků. Vrátíme zpět do hrnce. V tuto chvíli nalijeme do hrnce víno a na nejsilnějším plameni necháme odvařit. Až se vytratí typická štiplavá vůně vína, nalijeme do výpeku šťávu z pomerančů. Hrnec odstavíme ze sporáku a vložíme do základny pomalého hrnce, nastavíme polohu HIGH a časovač na 2,5 hodiny.

  4. Měkké maso vytáhneme a zabalíme do alobalu. Štávu lehce zahustíme škrobem, povaříme ještě tak 1-2 minuty. Odstavíme. Na zjemnění můžeme ještě přidat kousek másla, ale už to nevaříme. Kdo chce, může šťávu přecedit přes sítko.

  5. Maso nakrájíme na plátky křížem přes vlákno (!) a podáváme např. s bramborovou kaší a okurkovým salátem (jako u nás).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!