Krupicove Kunafe
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 4 lžíce másla
- veka (nebo toustový chléb dle potřeby - bez kůrky)
- 250 g sýrů Akawi
- 1/2 hrnku (100 ml) krupice
- 3 hrnky (600 ml) mléka
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- mleté mandle
- mleté ořechy (nebo pistácie na posypání)
- sirup:
- 1,5 hrnku (300 ml) vody
- 1,5 hrnku (300 ml) cukru
- pár kapek citrónové stavy
- růžová voda (esence)
Postup Krupicove Kunafe
Postup přípravy receptu
-
sirup: Vodu, cukr a ruzovou esenci rozmichame, privedeme k varu, zakapneme citronovou stavou a svarime na sirup, cca 15 minut. Nechame zcela vychladnout.
kunafe:Akawi namocime na nekolik hodin do vody (nekdy staci hodinka, zalezi na slanosti syru). Vodu menime, cimz ze syru vylouhujeme sul, syr ziska neutralni chut. Pote osusime papirovym ubrouskem a nastrouhame na hrube slzicky.
Krupici a kukuricnou moucku rozmichame ve studenem mlece a uvarime hustou kasi.
Nadobu na peceni (19 x 28 cm) vytreme 2 lzicemi masla, dno posypeme rozdrolenou vekou (zakryjeme dno). Pote rovnomerne posypeme nastrouhanym syrem. Na syr nalijeme teplou kasi a cely povrch polijeme 2 lzicemi rozpusteneho masla.
Pri 200 stupnich (horni a dolni ohrev) cca 35 - 45 minut zapekame do cervena.
Po upeceni preklopime na tac, talir nebo podnos krupici dolu.
Pomalu (po lzicich) polijeme studenym sirupem a posypeme mletou orechovou smesi. Podavame nejlepe teple. Muzeme i studene.