Krupicove Kunafe

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

4 lžíce másla
veka (nebo toustový chléb dle potřeby - bez kůrky)
250 g sýrů Akawi
1/2 hrnku (100 ml) krupice
3 hrnky (600 ml) mléka
1 lžíce kukuřičného škrobu
mleté mandle
mleté ořechy (nebo pistácie na posypání)
sirup:
1,5 hrnku (300 ml) vody
1,5 hrnku (300 ml) cukru
pár kapek citrónové stavy
růžová voda (esence)

Postup přípravy receptu

  1. sirup: Vodu, cukr a ruzovou esenci rozmichame, privedeme k varu, zakapneme citronovou stavou a svarime na sirup, cca 15 minut. Nechame zcela vychladnout.

  2. kunafe:Akawi namocime na nekolik hodin do vody (nekdy staci hodinka, zalezi na slanosti syru). Vodu menime, cimz ze syru vylouhujeme sul, syr ziska neutralni chut. Pote osusime papirovym ubrouskem a nastrouhame na hrube slzicky.

  3. Krupici a kukuricnou moucku rozmichame ve studenem mlece a uvarime hustou kasi.

  4. Nadobu na peceni (19 x 28 cm) vytreme 2 lzicemi masla, dno posypeme rozdrolenou vekou (zakryjeme dno). Pote rovnomerne posypeme nastrouhanym syrem. Na syr nalijeme teplou kasi a cely povrch polijeme 2 lzicemi rozpusteneho masla.

  5. Pri 200 stupnich (horni a dolni ohrev) cca 35 - 45 minut zapekame do cervena.

  6. Po upeceni preklopime na tac, talir nebo podnos krupici dolu.

  7. Pomalu (po lzicich) polijeme studenym sirupem a posypeme mletou orechovou smesi. Podavame nejlepe teple. Muzeme i studene.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!