Bramborovo-krupicové noky s houbovkou
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- Omáčka:
- 750 ml litrová sklenice naložených hub na sladkokyselo
- 1 šlehačka 33%
- 0,5 l mléka
- 1 PL hladké mouky
- 3 PL oliv. oleje nebo 2 plátky másla
- 4 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 1 lžičku čerstvě namletého pepře
- 1 PL houbového koření
- 1 kostka bujónu
- 3 dl vody
- Noky:
- 1/2 sáčku (cca 5 dkg) bramborové kaše v prášku
- 150 ml vařicí vody (něco nad 1/2 hrnku čtvrtlitrového)
- plátek másla
- 2 velká vejce
- 1 frťan studené vody
- 2 lžíce dětské krupičky
- 2 lžíce hrubé mouky
- sůl
- středně velký hrnec s osolenou vařící se vodou do 2/3 výšky hrnce
Postup Bramborovo-krupicové noky s houbovkou
Postup přípravy receptu
-
Připravíme všechny ingredience, abychom neodbíhali a dáme vařit vodu na noky. Do jednoho půllitráku nebo misky nalijeme z varné konvice horkou vodu -150 ml, vsypeme do ní půl stogramového sáčku instant. kaše, plátek másla a vyšleháme vidličkou, po rozpuštění másla ještě jednou prošleháme. Do druhého půllitrového hrnku klepneme vajíčka, přidáme frťana vody, sůl a vidličkou dobře prošleháme. Postupně přisypáváme krupičku a mouku, dobře promícháme. Necháme odležet.
Do hrnce na omáčku dáme olej, máslo nebo obojí, přidáme hl. mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme vodou a mícháme do zhoustnutí, pak přilijeme mléko, vložíme všechno koření a bujón a za občasného zamíchání přivedeme k varu. Necháme chvíli povařit, hlídáme.
Naložené houby vysypeme do cedníku NE DO SÍTKA, aby v něm nezůstala hořčičná semínka, propláchneme proudem vody a vyklopíme do omáčky. Houby jsou měkké, není třeba je vařit, jen přejít varem. Pak vezmeme sběračku, nabereme do poloviny omáčku a doplníme smetanou, protřeseme nebo zamícháme a dáme zpět do hrnce. Takto pokračujeme až do spotřebování smetany. Smetana se nesrazí.
Voda na noky se vaří, smícháme obě směsi dohromady a malou lžičkou nabíráme těsto, vkládáme do vařící se vody. Když vložíme poslední nok, opatrně promícháme a necháme ještě pět minut vařit na sporo. Slijeme do cedníku, vrátíme do hrnce, kde se vařily a lehce potřeme máslem.