Krkovička plněná špekovým zelím

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

800 g krkovičky
200 g špeku nebo prorostlé slaniny
1/2 hlávky bílého zelí
1 cibule
1 brambora
250 ml 10° piva
2 lžičky celých hořčičných semínek
2 lžičky drcených hořčičných semínek
1 lžička drceného kmínu
2 lžíce cukru
ocet
olej
sklenička malých cibulek ve sladkokyselém nálevu
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce polotučné hořčice
1-2 lžíce hladké mouky
horký vývar nebo voda
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Zelí nakrouháme na jemné nudličky, cibuli a špek nakrájíme na drobné kostičky.

  2. Špek necháme vyškvařit a opečeme na něm cibuli dozlatova.

  3. Přidáme zelí, zarestujeme, přisypeme celá i drcená hořčičná semínka, kmín, cukr, osolíme, promícháme a podlijeme troškou piva. Zahustíme jemně nastrouhanou syrovou bramborou.

  4. Snížíme teplotu a dusíme doměkka. Dochutíme solí a octem. Zelí by mělo být chuťově výraznější, než jsme běžně zvyklí (můžeme dochutit i nálevem ze sterilovaných cibulek).

  5. Hotové necháme vychladnout.

  6. Krkovičku nakrájíme na silné plátky, zlehka naklepeme, osolíme a jemně opepříme.

  7. Poklademe špekovým zelím, zavineme do závitků a sepneme párátky.

  8. Závitky zprudka opečeme na oleji, přendáme do pekáče, podlijeme zbytkem piva a pečeme v troubě při 170°C asi 45 minut, prvních 20 minut přiklopené.

  9. Hotové závitky vyndáme a udržujeme teplé.

  10. Výpek přelijeme do kastrolku, na sporáku vydusíme na tuk, zasypeme moukou, prosmahneme, zalijeme vývarem do hustoty řidší omáčky a zašleháme obě hořčice.

  11. Přidáme cibulky, snížíme teplotu a prováříme 30 minut.

  12. Servírujeme na zbylém zelí, které přihřejeme, s chlebem nebo i knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!