Krkovička plněná špekovým zelím
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 800 g krkovičky
- 200 g špeku nebo prorostlé slaniny
- 1/2 hlávky bílého zelí
- 1 cibule
- 1 brambora
- 250 ml 10° piva
- 2 lžičky celých hořčičných semínek
- 2 lžičky drcených hořčičných semínek
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 lžíce cukru
- ocet
- olej
- sklenička malých cibulek ve sladkokyselém nálevu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce polotučné hořčice
- 1-2 lžíce hladké mouky
- horký vývar nebo voda
- pepř
- sůl
Postup Krkovička plněná špekovým zelím
Postup přípravy receptu
-
Zelí nakrouháme na jemné nudličky, cibuli a špek nakrájíme na drobné kostičky.
Špek necháme vyškvařit a opečeme na něm cibuli dozlatova.
Přidáme zelí, zarestujeme, přisypeme celá i drcená hořčičná semínka, kmín, cukr, osolíme, promícháme a podlijeme troškou piva. Zahustíme jemně nastrouhanou syrovou bramborou.
Snížíme teplotu a dusíme doměkka. Dochutíme solí a octem. Zelí by mělo být chuťově výraznější, než jsme běžně zvyklí (můžeme dochutit i nálevem ze sterilovaných cibulek).
Hotové necháme vychladnout.
Krkovičku nakrájíme na silné plátky, zlehka naklepeme, osolíme a jemně opepříme.
Poklademe špekovým zelím, zavineme do závitků a sepneme párátky.
Závitky zprudka opečeme na oleji, přendáme do pekáče, podlijeme zbytkem piva a pečeme v troubě při 170°C asi 45 minut, prvních 20 minut přiklopené.
Hotové závitky vyndáme a udržujeme teplé.
Výpek přelijeme do kastrolku, na sporáku vydusíme na tuk, zasypeme moukou, prosmahneme, zalijeme vývarem do hustoty řidší omáčky a zašleháme obě hořčice.
Přidáme cibulky, snížíme teplotu a prováříme 30 minut.
Servírujeme na zbylém zelí, které přihřejeme, s chlebem nebo i knedlíkem.