Krkovice se zelím
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 600 g vepřové krkovice - 3 plátky
- sůl
- drcený kmín
- pepř mletý
- mletá sladká paprika dle barvy, cca 1 lžíce
- 1 cibule - velká
- 2 stroužky česneku
- 300 g kysaného zelí - okapané
- vývar
- jíška nebo hladká mouka s vodou
- zakysaná smetana
Postup Krkovice se zelím
Postup přípravy receptu
-
Krkovici pokrájíme na 3 plátky, které po stranách nakrojíme, aby se při tepelné úpravě nekroutily, naklepeme, osolíme, opepříme a okmínujeme.
V kastrolu si rozpálíme trochu oleje, na kterém osmažíme lehce dozlatova pokrájenou velkou cibuli, ke které po osmažení přidáme připravené plátky masa a ty osmažíme z obou stran. Ke konci přidáme rozvonět do kastrolu i nasekaný česnek, přisypeme cca lžíci papriky, kterou necháme krátce zpěnit, aby nezhořkla a následně přilijeme asi 2 dl vývaru.
Kastrol zaklopíme a dusíme téměř do změknutí masa, za občasného podlití, dle potřeby.
Ke konci dušení přidáme ke krkovici i okapané zelí a vše dodusíme doměkka.
Zahustíme lehce jíškou a krátce provaříme, případně ještě dochutíme solí a pepřem. Podáváme s kynutým nebo houskovým knedlíkem, gnocchi. Na talíři dozdobíme kopečkem zakysané smetany pokojové teploty.