Křehký ořechový moučník
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 180 g másla
- 2 žloutky
- 180 g cukru krupice
- 360 g hladké mouky
- 1 KL pomerančové kůry (nebo citronové kůry)
- 1 vejce na potření
- Na náplň:
- 200 ml smetany na vaření
- 80 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 140 g drcených piškotů
- 160 g mletých vlašských ořechů
- 3 PL medu
- špetka skořice
- 1 PL rumu (nebo rumové tresti)
- 1 KL brusinkové marmelády
- cukr moučka na posypání
Postup Křehký ořechový moučník
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme náplň do koláče. Svaříme smetanu s cukry, medem a mletými ořechy.
Do prochladlé směsi zamícháme nahrubo umleté piškoty, lžičku brusinek, špetku skořici a rum.
Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem, přidáme hladkou mouku, pomerančovou /citronovou kůru/ a žloutky.
Zpracujeme těsto a necháme chvíli odpočinout v chladu.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny.
Vyválíme první placku, kterou přeneseme do kulaté koláčové formy a potřeme ořechovou náplní.
Rozválíme druhý díl těsta, kterým přikryjeme náplň koláče.
Propícháme vidličkou, přitiskneme oba okraje k sobě a vše potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 160°C po dobu 45 minut, nebo podle druhu trouby.