Křehké rohlíčky s droždím

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
250 g másla
1 lžíce moučkového cukru
špetka soli
2 vejce + jedno na potření
kostka (42 g) droždí
8-9 lžic mléka
Náplň dle chuti:
tvarohová, maková, povidlová, ořechová atd.

Postup přípravy receptu

  1. Na vál prosejeme mouku, uděláme důlek, dáme špetku soli, nasekané změklé máslo, rozklepneme vajíčka, nadrobíme droždí, zasypeme cukrem a pomocí postupně přidávaného mléka vytvoříme těsto.

  2. Nenecháváme kynout (pokud máte ale hodně studenou kuchyni, je možno hroudu těsta přiklopit na půl hodinky nahřátou mísou). Ihned rozdělíme bochánek na 6 dílů. Z každého dílu postupně vyválíme kruh, rozřízneme jako hvězdičku na 8 výsečí. Na širší stranu dáme lžičkou náplň, zatočíme do rohlíčku.

  3. Položíme na plech vyložený papírem na pečení nebo fólií, potřeme rozkvedlaným vejcem a hned pečeme v troubě při 180°C do světle červena. Po zchladnutí pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!