Křehká vánoční tvarohová štola

Recepty, Moučníky

Suroviny

450 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
150 g másla (nebo hery)
150 g marcipánové hmoty (nebo kokosový suk)
100 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
250 g měkkého tvarohu
2 vejce
citronová kůra
1 PL citronové šťávy
50 g vlašských ořechů
150 g sušených brusinek a kandovaného ovoce
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Tvaroh smícháme s vejci, citronovou kůrou, šťávou z citronu a polovinou změklé hery. Mouku smícháme se špetkou soli a práškem do pečiva. Ořechy nastrouháme nahrubo, ovoce pokrájíme a přidáme k tvarohové směsi.

  2. Přisypeme brusinky a postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva. Těsto dobře prohněteme a vyválíme na obdélníkový plát. Podél jedné strany plátu položíme váleček z marcipánu. Přes něj přehneme kratší a poté delší stranu těsta.

  3. Štolu přendáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě nejdříve na 170 stupňů po dobu 30 minut, pak teplotu snížíme na 160 stupňů a pečeme ještě 20 minut. Pečeme dorůžova. Během pečení štolu potíráme rozpuštěným máslem (nebo herou). Po vyjmutí z trouby štolu potřeme ještě jednou máslem (nebo herou) a posypeme hustě moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!