Křehká vánoční tvarohová štola
Recepty, MoučníkySuroviny
- 450 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 150 g másla (nebo hery)
- 150 g marcipánové hmoty (nebo kokosový suk)
- 100 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- citronová kůra
- 1 PL citronové šťávy
- 50 g vlašských ořechů
- 150 g sušených brusinek a kandovaného ovoce
- moučkový cukr na posypání
Postup Křehká vánoční tvarohová štola
Postup přípravy receptu
-
Tvaroh smícháme s vejci, citronovou kůrou, šťávou z citronu a polovinou změklé hery. Mouku smícháme se špetkou soli a práškem do pečiva. Ořechy nastrouháme nahrubo, ovoce pokrájíme a přidáme k tvarohové směsi.
Přisypeme brusinky a postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva. Těsto dobře prohněteme a vyválíme na obdélníkový plát. Podél jedné strany plátu položíme váleček z marcipánu. Přes něj přehneme kratší a poté delší stranu těsta.
Štolu přendáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě nejdříve na 170 stupňů po dobu 30 minut, pak teplotu snížíme na 160 stupňů a pečeme ještě 20 minut. Pečeme dorůžova. Během pečení štolu potíráme rozpuštěným máslem (nebo herou). Po vyjmutí z trouby štolu potřeme ještě jednou máslem (nebo herou) a posypeme hustě moučkovým cukrem.