Králík s karamelizovanou šalotkou a rybízovou omáčkou
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1 ks králíka (mlaďoch bude s výhodou)
- 150 g uzené slaniny (měla jsem lopenickou)
- 20 šalotek (já vím,jsou drahé jak sv..:-()
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 250 ml červeného suchého vína
- 2 lžíce rybízové marmelády (z červeného nebo černého rybízu)
- 1 plátek čerstvédo zázvoru 6x6 cm 3mm silného (nebo tak nějak přibližně:-)))
- 3 stroužky česneku
- 10 kuliček černého pepře
- 2 bobkové listy
- lžička sušeného rozmarýnu
- lžička sušeného tymiánu
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 100 ml olivového oleje
- lžíce krupicového cukru
- sůl podle potřeby
Postup Králík s karamelizovanou šalotkou a rybízovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Králíka umyjeme, osušíme, pokud je potřeba i odblaníme, a naporcujeme tak, jak je u každého zvykem. Osolíme a obalíme v mouce.
V kastrolu osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme olej a poté vložíme omoučené králičí porce.
Smažíme dohněda, z každé strany cca 10 minut.
Maso a slaninu vybereme z kastrolu lžící, perforovanou nejlépe. Pokud máme příliš mnoho tuku, tak i tento částečně slijeme. Necháme si ho, budeme ještě potřebovat.
Šalotky překrájíme na tenká kolečka, česnek na plátky a obé vhodíme do výpeku králičího. Trochu míchnem, šikovnější prohodí.
Přisypeme cukr, osolíme přiměřeně a necháme LEHCE zkaramelizovat.
Zalijeme vínem a přidáme všechno koření, bylinky, marmeládu, zbytek toho oleje, slaninové škvarečky, králičí porce. Pěkně to spolu promícháme, masko párkrát obrátíme sem a tam.
Do trouby to nyní dáme, pokličkou nezapomeneme kastrol přiklopit. Pečeme pomalu a zvolna, 150 st. by mělo stačit, za cca 90 minutek je masíčko jedna báseň.
Kdo chce, těsně před finišem sundá poklici, to pro lepčejší barvici.