Králíkhořčičák

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1 králičí hřbet
2 králičí díly přední nožky
250 g 30% smetany
200 ml horké vody
1 zarovnaná polévková lžíce hladké mouky
1 cm silný plátek másla
1 středně velká cibule
sůl na dochucení
Na marinádu:
4 polévkové lžíce medové omáčky Mikado
3 polévkové lžíce pepřové omáčky Mikado
2 polévkové lžíce francouzské hrubozrnné hořčice

Postup přípravy receptu

  1. Králíka opláchneme a osušíme. Hlavu společně s vnitřnostmi použijeme např. na vývar, zadní nohy dáme do mrazáku na pozdější jinou dobrou úpravu. Zbytek králíka rozdělíme na 5 částí. Oddělíme přední nohy a hřbet naporcujeme na 3 díly.

  2. Suroviny na marinádu promícháme, maso v ní obalíme a necháme nejlépe do druhého dne v chladnu odpočinout.

  3. V pánvi na rozehřáté máslo dáme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku. Z porcí masa mírně odstraníme marinádu a maso prudce ze všech stran orestujeme.

  4. Přemístíme do kastrolu (nebo pekáčku) i s výpekem, pánev vypláchneme 150 ml horké vody a přilijeme k masu. Přidáme zbytek marinády, přiklopíme poklicí a pečeme ve vyhřáté troubě 20 minut na nejvyšším stupni (já mám plynovou).

  5. Poté výkon ubereme na polovinu, maso přelijeme vypečenou šťávou a opět pod poklicí pečeme dalších 20 minut. Pak poklici odstraníme, přilijeme trochu horké vody a ještě 10-15 minut za občasného přelití výpekem dopékáme na barvu.

  6. Kastrol vytáhneme z trouby a měkké maso uložíme do tepla. Do vypečené šťávy nožem seškrábeme výpečky ze stran kastrolu, přidáme záklechtku ze smetany a mouky a na slabém plameni provařujeme za stálého promíchávání 10 minut. Dochutíme solí a můžeme podávat. Jako příloha se hodí špecle, nebo těstoviny. Ale rýže by šla také.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!