Králíkhořčičák
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1 králičí hřbet
- 2 králičí díly přední nožky
- 250 g 30% smetany
- 200 ml horké vody
- 1 zarovnaná polévková lžíce hladké mouky
- 1 cm silný plátek másla
- 1 středně velká cibule
- sůl na dochucení
- Na marinádu:
- 4 polévkové lžíce medové omáčky Mikado
- 3 polévkové lžíce pepřové omáčky Mikado
- 2 polévkové lžíce francouzské hrubozrnné hořčice
Postup Králíkhořčičák
Postup přípravy receptu
-
Králíka opláchneme a osušíme. Hlavu společně s vnitřnostmi použijeme např. na vývar, zadní nohy dáme do mrazáku na pozdější jinou dobrou úpravu. Zbytek králíka rozdělíme na 5 částí. Oddělíme přední nohy a hřbet naporcujeme na 3 díly.
Suroviny na marinádu promícháme, maso v ní obalíme a necháme nejlépe do druhého dne v chladnu odpočinout.
V pánvi na rozehřáté máslo dáme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku. Z porcí masa mírně odstraníme marinádu a maso prudce ze všech stran orestujeme.
Přemístíme do kastrolu (nebo pekáčku) i s výpekem, pánev vypláchneme 150 ml horké vody a přilijeme k masu. Přidáme zbytek marinády, přiklopíme poklicí a pečeme ve vyhřáté troubě 20 minut na nejvyšším stupni (já mám plynovou).
Poté výkon ubereme na polovinu, maso přelijeme vypečenou šťávou a opět pod poklicí pečeme dalších 20 minut. Pak poklici odstraníme, přilijeme trochu horké vody a ještě 10-15 minut za občasného přelití výpekem dopékáme na barvu.
Kastrol vytáhneme z trouby a měkké maso uložíme do tepla. Do vypečené šťávy nožem seškrábeme výpečky ze stran kastrolu, přidáme záklechtku ze smetany a mouky a na slabém plameni provařujeme za stálého promíchávání 10 minut. Dochutíme solí a můžeme podávat. Jako příloha se hodí špecle, nebo těstoviny. Ale rýže by šla také.