Koblihy pečené v troubě

Recepty, Moučníky

Suroviny

1/2 kostky droždí
1 lžička cukru
pár lžic vlažného mléka
1 lžička mouky na kvásek
500 g hladké mouky (pokud máte kukuřičnou mouku, dejte jí 150 g a 350 g hladké, koblihy jsou pak žluťoučké jako sluníčka)
na špičku nože soli
vanilkový cukr
180 g cukru krupice
1 vejce
2 žloutky
80 g rozpuštěného másla
1 lžička strouhané citronové kůry
200 g vlažného mléka
3 lžíce rumu
Na potření:
rozpuštěné máslo
rum
Náplň:
jakákoliv marmeláda

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve nachystáme kvásek: droždí rozdrobíme do mléka, přidáme cukr a mouku, promícháme, misku přikryjeme igelitem a necháme v teple vzejít. Mezitím vyšleháme vejce, žloutky, cukr, kůru a máslo do pěny. Odváženou mouku smícháme s troškou soli. Do směsi přidáme rum a kvásek a po částech přidáváme mouku a vlažné mléko. Zaděláme vláčné těsto. Mísu přikryjeme a necháme v teple kynout. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, tak připravíme plechy vyložené pečícím papírem.

  2. Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, vytvoříme z něj váleček a odkrajujeme kousky těsta, každé o hmotnosti cca 80-90 g. Vytvoříme z nich bochánky, dáme je na plechy, ty přikryjeme utěrkou a necháme ještě kynout. Mezitím rozpálíme troubu na 180 °C. Připravíme si do zdobícího sáčku s ostrou a úzkou zdobičkou marmeládu, rozehřejeme máslo, přidáme do něj rum na potření. Koblihy pečeme na 180 st. 15-18 minut dozlatova. Ihned po upečení je potřeme máslem s rumem a naplníme. Bok koblihy nařízneme trochu ostrým nožem a zdobičkou naplníme marmeládou.

  3. Koblihy ukládáme do formy na biskupský chlebíček, kterou máme vyloženou ubrousky, pocukrujeme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!