Koblihy pečené v troubě
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1/2 kostky droždí
- 1 lžička cukru
- pár lžic vlažného mléka
- 1 lžička mouky na kvásek
- 500 g hladké mouky (pokud máte kukuřičnou mouku, dejte jí 150 g a 350 g hladké, koblihy jsou pak žluťoučké jako sluníčka)
- na špičku nože soli
- vanilkový cukr
- 180 g cukru krupice
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 80 g rozpuštěného másla
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 200 g vlažného mléka
- 3 lžíce rumu
- Na potření:
- rozpuštěné máslo
- rum
- Náplň:
- jakákoliv marmeláda
Postup Koblihy pečené v troubě
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve nachystáme kvásek: droždí rozdrobíme do mléka, přidáme cukr a mouku, promícháme, misku přikryjeme igelitem a necháme v teple vzejít. Mezitím vyšleháme vejce, žloutky, cukr, kůru a máslo do pěny. Odváženou mouku smícháme s troškou soli. Do směsi přidáme rum a kvásek a po částech přidáváme mouku a vlažné mléko. Zaděláme vláčné těsto. Mísu přikryjeme a necháme v teple kynout. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, tak připravíme plechy vyložené pečícím papírem.
Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, vytvoříme z něj váleček a odkrajujeme kousky těsta, každé o hmotnosti cca 80-90 g. Vytvoříme z nich bochánky, dáme je na plechy, ty přikryjeme utěrkou a necháme ještě kynout. Mezitím rozpálíme troubu na 180 °C. Připravíme si do zdobícího sáčku s ostrou a úzkou zdobičkou marmeládu, rozehřejeme máslo, přidáme do něj rum na potření. Koblihy pečeme na 180 st. 15-18 minut dozlatova. Ihned po upečení je potřeme máslem s rumem a naplníme. Bok koblihy nařízneme trochu ostrým nožem a zdobičkou naplníme marmeládou.
Koblihy ukládáme do formy na biskupský chlebíček, kterou máme vyloženou ubrousky, pocukrujeme a můžeme podávat.