Klasický ruský boršč
Recepty, PolévkySuroviny
- 200 g zelí
- 200 g brambor
- 500 g hovězího masa s kostí
- 300 g červené řepy
- 5 kuliček celého černého pepře
- 2 ks bobkového listu
- 100 g cibule
- 2 lžíce rajského protlaku
- 100 g mrkve
- 2 stroužky česneku
Postup Klasický ruský boršč
Postup přípravy receptu
-
Ingredience jsou uvedeny na hrnec 2 - 2,5 l.
Základem je správně uvařený vývar. Hovězí s kostí umyjeme ve studené vodě, vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a dáme vařit. Po vícenásobném vzkypění stáhneme teplotu, sebereme z vývaru pěnu. Osolíme, pak vaříme na mírném ohni asi 1,5 hodiny.
10-15 minut před koncem vaření vývaru přidáme celý pepř a bobkový list.
Vyjmeme maso, vývar přecedíme. Maso musí být měkké, rozebereme ho rukama na vlákna asi 2 - 3 cm dlouhá. Kousky masa vložíme zpět do vývaru a přidáme vyšší teplotu. Když se nechcete s masem dlouho trápit, můžete nakrájet na kostky.
Nakrájíme brambory na kostky 2 x 2 cm a vložíme do vývaru. Zase po vzkypění stáhneme teplotu a necháme vařit asi 15 minut.
Zelí nakrájíme na nudličky a také dáme do hrnce a zvýšíme teplotu, znovu teplotu stáhneme, když začne kypět. Necháme tak vařit na mírném ohni.
Zatímco se brambory a zelí vaří, připravíme na boršč ostatní zeleninu. Cibuli nakrájíme na menší kostky, mrkev a červenu řepu oškrábeme a nastrouháme.
Na pánvi osmažíme cibuli dozlatova, pak přidáme mrkev. Necháme trochu osmažit.
Pak přidáme nastrouhanou červenou řepu. Ještě trochu vše smažíme.
Z hrnce, kde se vaří brambory se zelím, vezmeme jen vývar (asi 2 naběračky) a přidáme ho do pánve. Trochu osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak, vše pečlivě promícháme a necháme dusit doměkka.
Po změknutí řepy celou směs z pánve dáme do hrnce a zvětšíme oheň. Pozor! Po vzkypění vaříme boršč jen 2 minuty a pak hned vypneme oheň!
Přidáme drcený česnek a promícháme. Boršč přikryjeme pokličkou a necháme stát asi 15 minut. Klasický ruský boršč podáváme se zakysanou smetanou, nasekaným koprem a petrželkou.