Klasické české rohlíky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Omládek:
- 100 ml vlažné vody
- 1 lžička Sladěnky
- 10 g droždí
- 125 g hladké mouky
- Dále:
- 5 g cukru
- 140 ml vody
- 1,5 lžičky soli
- 355 g hladké mouky
- 25 g tuku (dala jsem olej, možné dát i margarín - ne Heru)
Postup Klasické české rohlíky
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na omládek dobře umícháme, pak v míse zakryjeme a necháme 35-45 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme v teplém prostředí dobře nakynout. Vykynuté vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na dílky a uděláme rohlíky (12 menších nebo 8-10 velkých).
Na plechu, v teplém a pokud možno vlhkém prostředí (aby neokoraly) je necháme dobře nakynout a potřené vodou je upečeme ve vyhřáté troubě (210°C/10-15 min) s kastrůlkem vody na dně - kvůli tvorbě páry, ve které rohlíky lépe nakynou.