Key lime pie - limetkový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
300 g sušenek Bebe (používám obyč Anglické sušenky z Alberta, lze použít Bebe nebo obdobné suché sušenky)
hrst mandlí
100 g rozpuštěného másla (popř. více - záleží na sušenkách, jak moc budou sát)
60 g cukru (já jsem dala 1/2 třtinového, 1/2 normálního)
Náplň:
1 konzerva sladkého kondenzovaného mléka (Salko)
1 vejce
200 - 230 ml šťávy z limetek (cca 6 ks limetek)
kůra z jedné limetky (jemně nastrouhaná, pozor bílá hmota pod kůrou je hořká)
Na ozdobení:
Šlehačka
tvaroh - co kdo má rád

Postup přípravy receptu

  1. Do mixeru dáme sušenky a mandle a rozsekáme na strouhanku. Do tohoto základu přidáme cukr, přilijeme rozpuštěné máslo a promícháme. Vznikne nám hmota konzistence drobenky.

  2. Tuto hmotu dáme do formy (dortové nebo na koláče), kterou jsme si předtím vymazali máslem a na dno dali pečící papír. Hmotu musíme ve formě udusat lžící, sklenkou (jak co komu vyhovuje) a vytvarujeme tam vyšší okraje.

  3. Korpus dáme péci do vyhřáté trouby na 200°C zhruba na 10 minut.

  4. Mezitím si připravíme náplň. V mixeru smícháme Salko s vejcem a poté přidáme šťávu z limetek a kůru a ještě promícháme. Náplň vylijeme na zchladlý korpus a dáme do vyhřáté trouby zhruba na 170°C asi na 20 minut. Po dvaceti minutách zkusíme špejlí píchnout doprostřed - náplň by měla být ztuhlá. Po vychladnutí dáme dortík ještě odležet do lednice.

  5. Podáváme nejlépe se šlehačkou nebo se sladkým tvarohem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!