Key lime pie - limetkový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 300 g sušenek Bebe (používám obyč Anglické sušenky z Alberta, lze použít Bebe nebo obdobné suché sušenky)
- hrst mandlí
- 100 g rozpuštěného másla (popř. více - záleží na sušenkách, jak moc budou sát)
- 60 g cukru (já jsem dala 1/2 třtinového, 1/2 normálního)
- Náplň:
- 1 konzerva sladkého kondenzovaného mléka (Salko)
- 1 vejce
- 200 - 230 ml šťávy z limetek (cca 6 ks limetek)
- kůra z jedné limetky (jemně nastrouhaná, pozor bílá hmota pod kůrou je hořká)
- Na ozdobení:
- Šlehačka
- tvaroh - co kdo má rád
Postup Key lime pie - limetkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Do mixeru dáme sušenky a mandle a rozsekáme na strouhanku. Do tohoto základu přidáme cukr, přilijeme rozpuštěné máslo a promícháme. Vznikne nám hmota konzistence drobenky.
Tuto hmotu dáme do formy (dortové nebo na koláče), kterou jsme si předtím vymazali máslem a na dno dali pečící papír. Hmotu musíme ve formě udusat lžící, sklenkou (jak co komu vyhovuje) a vytvarujeme tam vyšší okraje.
Korpus dáme péci do vyhřáté trouby na 200°C zhruba na 10 minut.
Mezitím si připravíme náplň. V mixeru smícháme Salko s vejcem a poté přidáme šťávu z limetek a kůru a ještě promícháme. Náplň vylijeme na zchladlý korpus a dáme do vyhřáté trouby zhruba na 170°C asi na 20 minut. Po dvaceti minutách zkusíme špejlí píchnout doprostřed - náplň by měla být ztuhlá. Po vychladnutí dáme dortík ještě odležet do lednice.
Podáváme nejlépe se šlehačkou nebo se sladkým tvarohem.