Kedlubnovo-cuketové zelí s uzenými stehny
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 větší kedlubna
- 1 mladá cuketa
- 1 střední brambora
- 1 cibule
- 100 g špeku
- 1 lžička cukru + podle chuti
- sůl
- pepř
- ocet
- ---
- 2 uzená kuřecí stehna
- máslo
- 2-3 stroužky utřeného česneku
Postup Kedlubnovo-cuketové zelí s uzenými stehny
Postup přípravy receptu
-
Stehna potřeme česnekem ze všech stran. Do pekáčku dáme plátky másla a stehna na ně položíme. Nahoru na stehna dáme tenké plátky a malinko je podlijeme vodou. Pekáček přiklopíme a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 st. 15-20 minut. Poté odkryjeme polijeme vypečenou šťávou a dopečeme ještě asi pět minut.
Špek a cibuli nakrájíme na kostičky. Oloupanou kedlubnu a neoloupanou cuketu nastrouháme nahrubo. Špek vyškvaříme a přidáme cibuli. Po zezlátnutí nasypeme lžičku cukru a mícháme, až se cukr rozpustí. Přisypeme kedlubnu, osolíme, podlijeme asi do poloviny a vaříme cca deset minut.
Po této době přidáme cuketu a jemně nastrouhanou bramboru. Vaříme dalších asi deset minut a ke konci případně malinko podlijeme, podle toho, kolik pustí cuketa vody. Zelenina by neměla být rozvařená. Zelí dochutíme octem, cukrem, případně dosolíme. Podáváme s pečenými stehny a bramborami nebo knedlíky.