Kedlubnovo-cuketové zelí s uzenými stehny

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 větší kedlubna
1 mladá cuketa
1 střední brambora
1 cibule
100 g špeku
1 lžička cukru + podle chuti
sůl
pepř
ocet
---
2 uzená kuřecí stehna
máslo
2-3 stroužky utřeného česneku

Postup přípravy receptu

  1. Stehna potřeme česnekem ze všech stran. Do pekáčku dáme plátky másla a stehna na ně položíme. Nahoru na stehna dáme tenké plátky a malinko je podlijeme vodou. Pekáček přiklopíme a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 st. 15-20 minut. Poté odkryjeme polijeme vypečenou šťávou a dopečeme ještě asi pět minut.

  2. Špek a cibuli nakrájíme na kostičky. Oloupanou kedlubnu a neoloupanou cuketu nastrouháme nahrubo. Špek vyškvaříme a přidáme cibuli. Po zezlátnutí nasypeme lžičku cukru a mícháme, až se cukr rozpustí. Přisypeme kedlubnu, osolíme, podlijeme asi do poloviny a vaříme cca deset minut.

  3. Po této době přidáme cuketu a jemně nastrouhanou bramboru. Vaříme dalších asi deset minut a ke konci případně malinko podlijeme, podle toho, kolik pustí cuketa vody. Zelenina by neměla být rozvařená. Zelí dochutíme octem, cukrem, případně dosolíme. Podáváme s pečenými stehny a bramborami nebo knedlíky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!