Karmínová krása na zahřátí Kapiová polévka
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 kg červených kapií
- 3 střední cibule
- 3 stroužky česneku
- 450 ml zeleninového bujónu nebo vývaru
- 3 lžíce 20% kysané smetany
- 1 lžíce másla a
- 1 lžíce olivového oleje na smažení cibule+trocha olivového oleje na potření paprik)
Postup Karmínová krása na zahřátí Kapiová polévka
Postup přípravy receptu
-
Rozehřejte si troubu na 220°C. Kapie důkladně omyjte, ale ponechte je vcelku (včetně stopek), osušte a potřete je trochou olivového oleje (celkem asi 3 čajové lžičky). Poklaďte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na 25 minut.
Až se na paprikách začnou dělat bubliny, slupky se oddělí a místy zčernají, přesuňte papriky do mísy a přikryjte je potravinovou fólií. Mezitím si nakrájejte cibuli na tenká půl kolečka.
V silnostěnné pánvi rozehřejte 1 lžíci másla s 1 lžící oleje a smažte cibuli na středním plameni asi 15 minut. Česnek utřete (nebo prolisujte), přidejte ho k cibuli a ještě minutu společně smažte.
Zapařené papriky přesuňte na prkénko, pomocí nože stáhněte slupku a vykrojte jádřinec se všemi semínky. Pokud jsou kapie dostatečně upečené a zapařené, měla by se slupka oddělovat skoro sama.
Nahé“ kapie nakrájejte na kousky (cca 2 cm velké), přidejte k osmažené česnekové cibuli a asi 10 minut smažte na středním plameni. Až se chutě všech surovin prolnou, zalijte je vývarem a vařte ještě 15 minut. Odstavte, nechte mírně zchladnout a rozmixujte ponorným mixérem.
Podávejte na zahřátých talířích s troškou kysané smetany, případně ozdobené několika lístky tymiánu.
Tipy a triky: Stopku kapiím před pečením neodstraňujte, bude se vám hodit jako držáček (papriky totiž pěkně pálí do prstů). Zapaření – tedy přikrytí mísy potravinovou fólií, případně uzavření v igelitovém sáčku – je ideální cesta jak uvolnit upečenou slupku. Polévku můžete podávat horkou (nejlépe společně s rozpečenou bagetou), ale i pořádně vychlazenou k lehkému letnímu obědu. Chcete-li servírovat kapiovou polévku jako samostatné jídlo, doplňte ji troškou strouhaného sýra. Použít může parmezán či typicky řeckou fetu ale gurmetům doporučuji Popeláře – příjemně aromatický vláčný sýr zrající alespoň tři měsíce v popelu.