Karbanátky z brambor a balkánského sýra

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

600 g oloupaných syrových brambor
200 g balkánského sýra
1 polévková lžíce (vrchem) bramborového škrobu
2-3 polévkové lžíce strouhanky
1 polévková lžíce nasekaných bylinek (petržel, pažitka, v zimě lze i kapustový list)
mletý černý pepř
1 cm nasekané chilli papričky nebo půl kávové lžičky pálivé papriky
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané syrové brambory nastrouháme na nudličky. Nastrouhané brambory přendáme do velkého síta a tlakem ruky přes síto z brambor vymačkáme všechnu vodu nejlépe do hlubokého talíře. Vymačkané brambory dáme do mísy. Usazený škrob na dně talíře vrátíme zpět k bramborám.

  2. Balkánský sýr nastrouháme na hrubší nudličky a přidáme k bramborám. Přisypeme nasekané bylinky a chilli papričku. Vše zasypeme bramborovým škrobem a připravenou strouhankou. Mlýnkem s černým pepřem nad těstem párkrát otočíme. Vše promícháme a vytvoříme kompaktní těsto.

  3. Nesolíme, protože balkánským sýr je velmi slaný. Nepřidáváme ani vajíčko.

  4. Do pánve nalijeme vyšší vrstvu tuku a začneme zahřívat. Všechny připravené suroviny na karbanátky promícháme a navlhčenými dlaněmi tvoříme karbanátky přibližně o průměru 7 – 8 cm. Karbanátky smažíme po obou stranách v rozpáleném oleji do barvy lesního medu. Usmažené karbanátky prokládáme papírovými utěrkami, aby se odsál přebytečný tuk. Můžeme podávat s jakýmkoli zeleninovým salátem nebo s tím, co máte rádi


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!