Karbanátky v červené omáčce s cizrnou
Recepty, Mleté masoSuroviny
- Karbanátky:
- 400 g mletého masa – mix vepřového a hovězího
- 1 vejce
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- sůl
- 60 g strouhaného sýra
- 1/2 lžíce olivového oleje
- rostlinný olej – na pečení karbanátků – řepkový
- Omáčka:
- 1/2 bílé cibule
- 4 lžíce krájených rajčat (i se šťávou)
- 4 lžíce cizrny
- 2 lžíce olivového oleje
- 100-150 ml kuřecího vývaru
- 1 lžička bazalky
- Příloha:
- 300 g brambor
- sůl
- hrst hladkolisté petržele
- kousek másla
Postup Karbanátky v červené omáčce s cizrnou
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na olivovém oleji. Přidáme rajčata i se šťávou, propláchnutou cizrnu (obojí z konzervy) a chvilku povaříme. Přilijeme trochu vývaru – pak ještě přidáváme podle žádané konzistence omáčky. Povaříme tak 5 minut na středním ohni. Přidáme lžičku bazalky, zakryjeme a dusíme ještě 5 minut.
Dáme vařit na drobnější kostky nakrájené brambory v osolené vodě.
Mezitím smícháme mleté maso s vejcem, pepřem a solí. Vytvoříme karbanátky pomocí velké lžíce, které ještě dotvarujeme v mokré ruce a opečeme je na oleji na středně vysokém plameni, tak 4 až 5 minut z každé strany. Na jejich pečení volím řepkový olej.
Zbavíme se oleje v pánvi, vytřeme ji lehce třeba papírovou kuchyňskou utěrkou. Trochu olivového oleje na pánvi rozehřejeme a dáme karbanátky zpět na pánev. Na každý karbanátek dáme dobrou špetku strouhaného sýra, přelijeme každý lžící omáčky a zakryjeme. Necháme asi 3 minuty, aby se sýr roztekl. Pak přidáme zbylou omáčku mezi karbanátky, zakryjeme a na mírném ohni 3 minuty ještě prohřejeme.
To je tak čas na přípravu přílohy – šťouchaných brambor. Brambory slijeme, rozbijeme mačkadlem na polokaši, vmícháme máslo a nasekanou petrželku. Případně ještě mírně dosolíme.
Karbanátky podáváme se šťouchanými bramborami.