Karbanátky s rajčaty po italsku

Recepty, Mleté maso

Suroviny

250 g prorostlého vepřového masa
350 g hovězího masa
100 g žemle, housky ap.
asi 1/4 l mléka
1 vejce
50 g slaniny
sůl a trochu mletého pepře, majoránky a zel. petržele
30 g sádla
30 g cibule
2 lžíce vody
3 lžíce strouhané housky
6 středně velkých rajčat
3 stroužky česneku
50 g másla
trochu vývaru

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné a omyté maso a v mléce namočené a dobře vymačkané žemle na strojku umeleme, přidáme vejce, na kostičky nakrájenou slaninu a na sádle osmaženou cibuli, sůl, koření, jemně usekanou zelenou petržel, vodu, směs důkladně promícháme a zahustíme jí podle potřeby strouhankou.

  2. Ze směsi utvoříme na strouhankou posypaném prkénku 12 okrouhlých karbanátků, ve středu jednotlivých karbanátků uděláme důlek, do kterého zasadíme rozkrojené rajče a to řeznou plochou nahoru. Pak rajčata osolíme, slabě opepříme a prošpikujeme na nudličky nakrájeným česnekem. Takto připravené karbanátky dáme na pekáč, přelijeme rozpuštěným máslem a v troubě pečeme asi 30 minut.

  3. Při pečení je občas poléváme vlastní šťávou a podle potřeby přiléváme k šťávě vývar. Hotové karbanátky upravíme na mísu, trochou šťávy je přelejeme a zbylou šťávu podáváme v omáčníku. Mísu ozdobíme hlávkovým salátem. Podáváme s bramborovou kaší nebo s vařenými brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!