Karamelové oplatky - griliášky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 150 g cukru krupice
- 1 lžička vody
- 2 žloutky
- 60 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 50 g hrubě sekaných lískových ořechů
- 2 dortové oplatky
Postup Karamelové oplatky - griliášky
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si opražíme sekané ořechy a dáme je stranou.
Do kastrůlku se silnějším dnem nasypeme 100 g cukru, přidáme lžičku vody a svaříme na karamel.
Mezitím, než se karamel upraží, dáme do jiné nádobky 50 g cukru, vanilkový cukr a máslo a necháme rozpustit, pak rychle přimícháme žloutky.
Vše mícháme až k bodu varu. Pak do této směsi nalejeme karamel a znovu necháme přejít varem.
Pak odstavíme z ohně a vmícháme upražené ořechy. Výsledná hmota není příliš tekutá, je hustá a jde ztuha roztírat.
Rozetřeme jí mezi dvě dortové oplatky (o velikosti velkého sešitu) a zatížíme, aby se dobře spojily s hmotou.
Druhý den krájíme na malé kousky asi tak 2x3 cm.
Vnitřní hmota je vláčná, konzistencí podobná Košickému medu (ten se ale dělá z bílků), větší problém je nakrájet tak malé kousky, aby se nedrobila vrchní oplatka. Pokud jitam nedáte, nic se nestane (viz poslední obr.).
Použité nádobí dejte do studené vody, i ten nejtvrdší karamel se dobře odmočí.