Kančí svíčková (i z jiné zvěřiny)
Recepty, OmáčkySuroviny
- kančí kýta (nebo jiná libovější zvěřina) min 500 g
- (kořenová zelenina)
- 3 větší mrkve
- 1 menší celer
- 2 kořenová petržel
- 2 cibule
- kousek špeku
- višňový kompot
- sklenička brusinek
- 2 kelímky smetany ke šlehání
- 1 citrón
- jalovec
- nové koření
- bobkový list
- sůl
- pepř
Postup Kančí svíčková (i z jiné zvěřiny)
Postup přípravy receptu
-
Zvěřinu je nutné alespoň dva dny předem naložit.
Maso odblaníme, prošpikujeme špekem, ze všech stran osolíme, opepříme a vložíme do pekáče.
Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli na jemno a dáme k masu. Přidáme pět kuliček nového koření, tři bobkové listy, asi deset kuliček jalovce a zhruba dvacet višní. Pokapeme šťávou z půlky citrónu, zalijeme vodou a vložíme do ledničky.
Když je maso pěkně uleželé, vyndáme jej z pekáče a slijeme vodu ze zeleniny (nevylíváme, necháme si na podlévání).
Do hrnce si dáme asi čtvrt kostky másla a zeleninu orestujeme i s kořením a višněmi. Zelenina by měla mít lehce nahnědlou barvu.
K zelenině přidáme maso a orestujeme ho ze všech stran.
Vše pak vložíme do pekáče a pečeme do měkka asi na 180 °C, podléváme vodou z naloženého masa.
Když je maso měkké, nakrájíme ho na plátky.
Zeleninu propasírujeme přes cedník, přidáme brusinky (asi dvě lžíce) a pak ještě rozmixujeme.
Přidáme třičtvrtě kelímku smetany a dolijeme vodou aby byla omáčka tak akorát hustá. Nemělo by být potřeba jí zahušťovat.
Dosolíme, dopepříme a protože má být omáčka lehce do kysela, tak dochutíme šťávou z citrónu.
Do hotové omáčky vložíme maso a necháme prohřát.
Podáváme s domácím houskovým nebo karlovarským knedlíkem.
Ozdobíme šlehačkou ze zbytku smetany a brusinkami.