Kančí svíčková (i z jiné zvěřiny)

Recepty, Omáčky

Suroviny

kančí kýta (nebo jiná libovější zvěřina) min 500 g
(kořenová zelenina)
3 větší mrkve
1 menší celer
2 kořenová petržel
2 cibule
kousek špeku
višňový kompot
sklenička brusinek
2 kelímky smetany ke šlehání
1 citrón
jalovec
nové koření
bobkový list
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Zvěřinu je nutné alespoň dva dny předem naložit.

  2. Maso odblaníme, prošpikujeme špekem, ze všech stran osolíme, opepříme a vložíme do pekáče.

  3. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli na jemno a dáme k masu. Přidáme pět kuliček nového koření, tři bobkové listy, asi deset kuliček jalovce a zhruba dvacet višní. Pokapeme šťávou z půlky citrónu, zalijeme vodou a vložíme do ledničky.

  4. Když je maso pěkně uleželé, vyndáme jej z pekáče a slijeme vodu ze zeleniny (nevylíváme, necháme si na podlévání).

  5. Do hrnce si dáme asi čtvrt kostky másla a zeleninu orestujeme i s kořením a višněmi. Zelenina by měla mít lehce nahnědlou barvu.

  6. K zelenině přidáme maso a orestujeme ho ze všech stran.

  7. Vše pak vložíme do pekáče a pečeme do měkka asi na 180 °C, podléváme vodou z naloženého masa.

  8. Když je maso měkké, nakrájíme ho na plátky.

  9. Zeleninu propasírujeme přes cedník, přidáme brusinky (asi dvě lžíce) a pak ještě rozmixujeme.

  10. Přidáme třičtvrtě kelímku smetany a dolijeme vodou aby byla omáčka tak akorát hustá. Nemělo by být potřeba jí zahušťovat.

  11. Dosolíme, dopepříme a protože má být omáčka lehce do kysela, tak dochutíme šťávou z citrónu.

  12. Do hotové omáčky vložíme maso a necháme prohřát.

  13. Podáváme s domácím houskovým nebo karlovarským knedlíkem.

  14. Ozdobíme šlehačkou ze zbytku smetany a brusinkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!