Kančí roláda s masovou fáší
Recepty, Jiné masoSuroviny
- (nebudu udávat gramáže, je to na velikosti masa a chuti každého)
- kančí žebra
- pikantní klobásy
- lesní houby
- kousek slaniny
- 1 vejce
- kousek másla
- čerstvý tymián
- pepř (použila jsem nadrcený červený)
- sůl
- dále:
- kořenová zelenina:
- mrkev
- celer
- petržel
- cibule
- nové koření
- celý pepř
- jalovec
- bobkový list
- šípková zavařenina
- (silný vývar, který připravíme pomalým vařením žeber a zeleniny)
- olej
- sůl
Postup Kančí roláda s masovou fáší
Postup přípravy receptu
-
Den před plánovanou přípravou rolády seřízneme opatrně maso z žeber a vznikne nám plát.
Uložíme do lednice.
Zbytek masa mezi žebry ponecháme na kostech, žebra posekáme na menší kusy a vložíme do studené vody spolu se zeleninou a kořením, které do vývaru přidáváme.
Osolíme a necháme na mírném ohni probublávat několik hodin. Já jsem vývar a následně i roládu připravovala v pomalém hrnci. Vývar na stupeň I. 8.5 hodiny.
Druhý den začneme s roládou. Maso z uvařených žeber ve vývaru obereme a najemno umeleme s kouskem slaniny. Pokud je potřeba trochu přisolíme.
Přidáme vejce, otrhané lístky tymiánu, drcený pepř a kousek másla. Plát masa z obou stran dostatečně osolíme a opepříme, potřeme masovou fáší, poházíme kousky hub a poklademe klobáskami. Pevně svineme (pohlídáme si, abychom rolovali ve směru vláken, aby se roláda pak krájela přes) a zpevníme provázkem.
Já mám pomalý hrnec s kameninovou nádobou vhodnou na sporák, takže vše jsem připravovala rovnou v něm.
Maso opečeme na oleji ze všech stran, vyjmeme, na oleji orestujeme cibuli, pak přidáme nastrouhanou zeleninu a koření a ještě chvilku restujeme. Já jsem přihodila i zbytek pokrájených hub.
Vrátíme zpět maso, podlijeme připraveným vývarem, přiklopíme a dusíme. Já zapnula hrnec na stupeň II. a maso dusila 3 hodiny. Mezitím jsem ho několikrát obrátila.
Maso vyjmeme, zbavíme provázku a uchováme v teple.
Štávu propasírujeme, případně ještě rozmixujeme a dochutíme šípkovou zavařeninou. Část vývaru při podlévání můžeme nahradit červeným vínem.