Kalamárový salát
Recepty, Mořské plodySuroviny
- asi 700 g kalamárů nakrájených na kolečka
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 1/3 hrnku extra virgin olivového oleje
- 1 větší stroužek česneku na plátky
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1 červená cibule překrojená napůl na plátky
- 1/3 hrnku černých oliv na plátky
- 2 hrnky rajčat
- 2 kousky řapíkatého celeru nakrájené asi na 1 cm kousky
- 1 hrnek hladkolisté petrželky nasekané na jemno
Postup Kalamárový salát
Postup přípravy receptu
-
Kalamáry si očistíme a nakrájíme na kolečka asi necelý centimetr silná. Toto množství dáme do vroucí vody (5 litrů, 1 a 1/3 lžíce soli) na 40-60 sekund. Nepřikrýváme pokličkou.
Po uplynutí této doby slijeme vařící vodu a nalijeme do hrnce vodu studenou, aby kalamáry zchladly. Když jsou zchlazené, osušíme a dáme do mísy.
Smícháme citronovou šťávu, ocet, olej, česnek, sůl a pepř, poté přidáme cibuli a necháme 5 minut odpočnout.
V míse smícháme kalamáry s olivami, rajčaty, celerem a petrželí. Přelijeme dresinkem, zamícháme a necháme 15 minut stát, aby se nám spojily chutě.