Kaki dortíčky a řezy s karamelovým mascarpone
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 270 g hladké mouky
- 180 g másla
- 90 g cukru moučky
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- Krém:
- 500 g mascarpone
- 2-3 třtinové karamelové cukry
- 1 balení citronové kůry
- 3 lžíce sladké 36% smetany
- Dále:
- 3 kaki
- 2 sáčky dortové želé čiré
- 100 ml citronového sirupu
- 100 ml sirupu Lesní směs
- 300 ml vody
- libovolné ovoce na ozdobu
Postup Kaki dortíčky a řezy s karamelovým mascarpone
Postup přípravy receptu
-
Kaki oloupeme, nakrájíme na plátky a máslo necháme povolit na pokojovou teplotu.
Nejprve uvaříme 1 želé podle návodu na obalu, ale dáme jen 150 ml vody a 100 ml sirupu Lesní směs. Cukr již nedáváme žádný. Uvařenou želatinu nalijeme do formy vyložené potravinářskou folií, ve které budeme péct a dáme do chladu ztuhnout. Netrvá to dlouho. Ztuhlou želatinu vyndáme z formy i s folií a dáme zatím bokem.
Uvaříme i druhou želatinu s citronovým sirupem, ale necháme v kastrolku na konečné použití.
Ingredience na těsto zpracujeme v hladké, pevné a nelepivé těsto, zabalíme do folie a necháme v lednici 1 hodinu odpočinout. Odpočaté těsto vyválíme na 3-5 mm plát a přeneseme na válečku do formy. Urovnáme kraje, přebytečné odkrojíme nožem a dáme péct do předehřáté trouby na 160°C. Pečeme cca 10-15 minut, až je těsto narůžovělé. Hlídáme. Upečený korpus necháme vychladnout.
Mezitím v robotu umícháme krém.
Na vychladlý korpus položíme hotovou želatinu z folie, naneseme krém, pokryjeme plátky kaki a ozdobíme jakýmkoliv jiným drobným ovocem. Přelijeme citronovou želatinou a dáme chladit, nejlépe do druhého dne.
Hotový zákusek ozdobíme šlehačkou, nakrájíme na řezy, či necháme v kuse.