Kaki dortíčky a řezy s karamelovým mascarpone

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
270 g hladké mouky
180 g másla
90 g cukru moučky
1 žloutek
1 vanilkový cukr
Krém:
500 g mascarpone
2-3 třtinové karamelové cukry
1 balení citronové kůry
3 lžíce sladké 36% smetany
Dále:
3 kaki
2 sáčky dortové želé čiré
100 ml citronového sirupu
100 ml sirupu Lesní směs
300 ml vody
libovolné ovoce na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Kaki oloupeme, nakrájíme na plátky a máslo necháme povolit na pokojovou teplotu.

  2. Nejprve uvaříme 1 želé podle návodu na obalu, ale dáme jen 150 ml vody a 100 ml sirupu Lesní směs. Cukr již nedáváme žádný. Uvařenou želatinu nalijeme do formy vyložené potravinářskou folií, ve které budeme péct a dáme do chladu ztuhnout. Netrvá to dlouho. Ztuhlou želatinu vyndáme z formy i s folií a dáme zatím bokem.

  3. Uvaříme i druhou želatinu s citronovým sirupem, ale necháme v kastrolku na konečné použití.

  4. Ingredience na těsto zpracujeme v hladké, pevné a nelepivé těsto, zabalíme do folie a necháme v lednici 1 hodinu odpočinout. Odpočaté těsto vyválíme na 3-5 mm plát a přeneseme na válečku do formy. Urovnáme kraje, přebytečné odkrojíme nožem a dáme péct do předehřáté trouby na 160°C. Pečeme cca 10-15 minut, až je těsto narůžovělé. Hlídáme. Upečený korpus necháme vychladnout.

  5. Mezitím v robotu umícháme krém.

  6. Na vychladlý korpus položíme hotovou želatinu z folie, naneseme krém, pokryjeme plátky kaki a ozdobíme jakýmkoliv jiným drobným ovocem. Přelijeme citronovou želatinou a dáme chladit, nejlépe do druhého dne.

  7. Hotový zákusek ozdobíme šlehačkou, nakrájíme na řezy, či necháme v kuse.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!