Jogurtové raženky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek hladké mouky
150 ml bílého jogurtu
150 ml mléka
3 pol. lžíce olivového oleje
21 g droždí (půl kostky)
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička cukru na kvásek
mák
kmín
sůl na posypání
trochu mléka na potření

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme sypké přísady, do směsi uděláme důlek, rozdrobíme droždí a posypeme cukrem. Zalijeme vlažným mlékem a necháme 5 min.zmladit droždí.

  2. Přidáme jogurt, olej a zpracujeme vláčné těsto - já používám DP program nudlové těsto, ale jde to i v ruce. Těsto je pružné a nelepí se. Necháme vykynout cca 45-60 min.

  3. Z těsta vytvarujeme 8 bochánků, každý rozválíme na oválnou placku, svrchu pomoučíme a raznicí na housky vytlačíme vzorek až skoro skrz - necháme jen 1-2 mm zespodu. Pokládáme vzorkem dolů na plech s pečícím papírem a necháme 10 min kynout.

  4. Po vykynutí otočíme zpět, pomažeme mlékem, posypeme solí, kmínem, semínky... Pečeme na 200°cca 20 min.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!