Jogurtové raženky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 150 ml bílého jogurtu
- 150 ml mléka
- 3 pol. lžíce olivového oleje
- 21 g droždí (půl kostky)
- 1 kávová lžička soli
- 1 kávová lžička cukru na kvásek
- mák
- kmín
- sůl na posypání
- trochu mléka na potření
Postup Jogurtové raženky
Postup přípravy receptu
-
Smícháme sypké přísady, do směsi uděláme důlek, rozdrobíme droždí a posypeme cukrem. Zalijeme vlažným mlékem a necháme 5 min.zmladit droždí.
Přidáme jogurt, olej a zpracujeme vláčné těsto - já používám DP program nudlové těsto, ale jde to i v ruce. Těsto je pružné a nelepí se. Necháme vykynout cca 45-60 min.
Z těsta vytvarujeme 8 bochánků, každý rozválíme na oválnou placku, svrchu pomoučíme a raznicí na housky vytlačíme vzorek až skoro skrz - necháme jen 1-2 mm zespodu. Pokládáme vzorkem dolů na plech s pečícím papírem a necháme 10 min kynout.
Po vykynutí otočíme zpět, pomažeme mlékem, posypeme solí, kmínem, semínky... Pečeme na 200°cca 20 min.