Jidáše velikonoční
Recepty, MoučníkySuroviny
- 60 g krupicového cukru
- 500 g hladké mouky
- 300 ml (12%) smetany
- 40 g droždí
- 2 žloutky
- 150 g změklého másla
- citronová kůra z 1 citrónu nastrouhaná
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 1 vejce na potření
- med na pokapání
Postup Jidáše velikonoční
Postup přípravy receptu
-
Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažné smetany a droždí připravte kvásek.
Zhruba po čtvrthodině ho smíchejte se zbytkem cukru a mouky, žloutky, měkkým máslem, citronovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli.
Na závěr přilijte vlažnou smetanu.
Zadělejte těsto;pokud je třeba, podsypávejte ho moukou. Pak ho nechte asi hodinu kynout.
Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160 °C.
Plech potáhněte pečicím papírem.
Z vykynutého těsta oddělujte kousky a vyvalujte z nich válečky.
Na plechu je stočte do spirály a nechte ještě čtvrt hodiny kynout.
Pak je potřete rozšlehaným vajíčkem a přibližně na pětadvacet minut dejte do trouby.
Horké jidáše pokapejte medem a podávejte.