Jednohubky - chlebíčky s červenou řepou
Recepty, Studená kuchyněSuroviny
- rohlíky
- veka nebo bageta
- máslo případně Flora, Perla...
- Pomazánka:
- cca 400 g červené řepy předem uvařené ve slupce
- česnek dle chuti, ostrosti
- sůl
- pepř mletý
- pomazánkové máslo
- zakysaná smetana nebo majolka
Postup Jednohubky - chlebíčky s červenou řepou
Postup přípravy receptu
-
Řepu omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka nebo ji můžeme zabalit do alobalu a upéct v troubě na roštu třeba s kuřetem nebo jiným masem, které chceme péct. Předvařenou řepu můžeme už i běžně koupit. Vychladlou řepu oloupeme, na jemno nastrouháme do mísy společně s oloupaným česnekem, osolíme, opepříme, přidáme cca 200 gramů pomazánkového másla nebo hustou zakysanou smetanu či majonézu podle hustoty pomazánky.
Pomazánku necháme v chladnu alespoň půl hodiny proležet, pak namažeme na plátky pečiva, dozdobíme dle chuti kouskem balkánského sýra nebo vlašským ořechem či slaným burákem a podáváme. Pečivo můžeme použít jak bílé, tak i tmavé, celozrnné, se semínky...
Pokud si chceme jednohubky nebo chlebíčky předpřipravit na později (např. na večer), doporučuji pečivo předem velmi lehce namazat máslem nebo jiným tukem (Flora, Perla), aby pečivo nenasáklo šťavnatou pomazánku a nebylo později jak houba.
Pomazánku z řepy můžeme pro obměnu udělat s jemně nastrouhaným křenem, kterým je můžeme poté na jednohubkách či chlebíčcích dozdobit.