Jednohubky - chlebíčky s červenou řepou

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

rohlíky
veka nebo bageta
máslo případně Flora, Perla...
Pomazánka:
cca 400 g červené řepy předem uvařené ve slupce
česnek dle chuti, ostrosti
sůl
pepř mletý
pomazánkové máslo
zakysaná smetana nebo majolka

Postup přípravy receptu

  1. Řepu omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka nebo ji můžeme zabalit do alobalu a upéct v troubě na roštu třeba s kuřetem nebo jiným masem, které chceme péct. Předvařenou řepu můžeme už i běžně koupit. Vychladlou řepu oloupeme, na jemno nastrouháme do mísy společně s oloupaným česnekem, osolíme, opepříme, přidáme cca 200 gramů pomazánkového másla nebo hustou zakysanou smetanu či majonézu podle hustoty pomazánky.

  2. Pomazánku necháme v chladnu alespoň půl hodiny proležet, pak namažeme na plátky pečiva, dozdobíme dle chuti kouskem balkánského sýra nebo vlašským ořechem či slaným burákem a podáváme. Pečivo můžeme použít jak bílé, tak i tmavé, celozrnné, se semínky...

  3. Pokud si chceme jednohubky nebo chlebíčky předpřipravit na později (např. na večer), doporučuji pečivo předem velmi lehce namazat máslem nebo jiným tukem (Flora, Perla), aby pečivo nenasáklo šťavnatou pomazánku a nebylo později jak houba.

  4. Pomazánku z řepy můžeme pro obměnu udělat s jemně nastrouhaným křenem, kterým je můžeme poté na jednohubkách či chlebíčcích dozdobit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!