Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl

Recepty, Moučníky

Suroviny

350 g hladké mouky
1 malý jogurt bílý (150 g)
3/4 Hery
1 žloutek
špetka soli
Náplň - běžná, jak je člověk zvyklý na jablečný štrúdl:
nastrouhaná jablka
skořice
cukr krupice
trošku strouhanky
rozinky
mandle či ořechy
Na pomašlování:
1 rozkvedlané vejce

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypeme odváženou mouku, přidáme jogurt, Heru, žloutek a špetku soli. Propracujeme v těsto, jde to hezky a rychle. Odložíme do mikrotenového sáčku do lednice na chvíli - vychladíme.

  2. Mezitím nastrouháme jablíčka a připravíme ingredience na štrúdlík. Těsto rozdělíme na 3 díly a každý jednotlivě rozválíme na moukou podsypaném válu. Jde to moc hezky, těsto se netrhá.

  3. Plát vyváleného těsta posypeme strouhankou, rozložíme nastrouhaná jablíčka, posypeme cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy nebo mandlemi. Zavineme, pomašlujeme rozkvedlaným vejcem (není třeba) a pečeme v troubě do zlatova. Já vkládám do trouby kastrůlek s vodou, aby těsto tak rychle nevysychalo a nepraskalo. Pekla jsem v el. troubě téměř půl hodiny na cca 180 st.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!