Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl
Recepty, MoučníkySuroviny
- 350 g hladké mouky
- 1 malý jogurt bílý (150 g)
- 3/4 Hery
- 1 žloutek
- špetka soli
- Náplň - běžná, jak je člověk zvyklý na jablečný štrúdl:
- nastrouhaná jablka
- skořice
- cukr krupice
- trošku strouhanky
- rozinky
- mandle či ořechy
- Na pomašlování:
- 1 rozkvedlané vejce
Postup Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nasypeme odváženou mouku, přidáme jogurt, Heru, žloutek a špetku soli. Propracujeme v těsto, jde to hezky a rychle. Odložíme do mikrotenového sáčku do lednice na chvíli - vychladíme.
Mezitím nastrouháme jablíčka a připravíme ingredience na štrúdlík. Těsto rozdělíme na 3 díly a každý jednotlivě rozválíme na moukou podsypaném válu. Jde to moc hezky, těsto se netrhá.
Plát vyváleného těsta posypeme strouhankou, rozložíme nastrouhaná jablíčka, posypeme cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy nebo mandlemi. Zavineme, pomašlujeme rozkvedlaným vejcem (není třeba) a pečeme v troubě do zlatova. Já vkládám do trouby kastrůlek s vodou, aby těsto tak rychle nevysychalo a nepraskalo. Pekla jsem v el. troubě téměř půl hodiny na cca 180 st.