Jahodový dort s mléčnou rýží
Recepty, DortySuroviny
- Na těsto:
- 50 g mletých lískových oříšků
- 125 g hladké mouky
- 75 g cukru krupice
- 75 g změklého másla
- 1 vanilkový cukr
- na špičku nože prášek do pečiva
- Na náplň:
- 250 g instantní mléčné rýže
- 2 sáčky červeného želé
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 2 sáčky ztužovače šlehačky
- 750 ml mléka
- 750 g jahod
- 4 lžíce cukru krupice
- 2 šlehačky
Postup Jahodový dort s mléčnou rýží
Postup přípravy receptu
-
Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem. Troubu zapneme na 180°C. Mouku smícháme s práškem do pečiva, zbylé suroviny na těsto postupně přimícháme v hladké těsto. Těsto namačkáme do formy, vidličkou několikrát propícháme a dáme péct do trouby na 15 minut. Necháme vychladnout.
Rýži připravíme podle návodu na přípravu, ale jen se 750 ml mléka a necháme vychladnout. 500 g jahod omyjeme, osušíme a nakrájíme na půlky nebo silnější plátky a položíme rozříznutou stranou na těsto.
Želé připravíme podle návodu s cukrem a 1/2 litrem vody a zalijeme jím jahody. Šlehačku ušleháme s vanilkovými cukry a ztužovači. Smícháme s vychladlou rýží, dáme na jahody do formy a uhladíme.
200 g jahod omyjeme, uděláme z nich pyré a lžičkou rozdělíme po povrchu dortu. Zbytek jahod omyjeme, nakrájíme na kousky a dort dozdobíme. Můžeme na ozdobu přidat bylinky.