Jahodový dort s mléčnou rýží

Recepty, Dorty

Suroviny

Na těsto:
50 g mletých lískových oříšků
125 g hladké mouky
75 g cukru krupice
75 g změklého másla
1 vanilkový cukr
na špičku nože prášek do pečiva
Na náplň:
250 g instantní mléčné rýže
2 sáčky červeného želé
2 sáčky vanilkového cukru
2 sáčky ztužovače šlehačky
750 ml mléka
750 g jahod
4 lžíce cukru krupice
2 šlehačky

Postup přípravy receptu

  1. Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem. Troubu zapneme na 180°C. Mouku smícháme s práškem do pečiva, zbylé suroviny na těsto postupně přimícháme v hladké těsto. Těsto namačkáme do formy, vidličkou několikrát propícháme a dáme péct do trouby na 15 minut. Necháme vychladnout.

  2. Rýži připravíme podle návodu na přípravu, ale jen se 750 ml mléka a necháme vychladnout. 500 g jahod omyjeme, osušíme a nakrájíme na půlky nebo silnější plátky a položíme rozříznutou stranou na těsto.

  3. Želé připravíme podle návodu s cukrem a 1/2 litrem vody a zalijeme jím jahody. Šlehačku ušleháme s vanilkovými cukry a ztužovači. Smícháme s vychladlou rýží, dáme na jahody do formy a uhladíme.

  4. 200 g jahod omyjeme, uděláme z nich pyré a lžičkou rozdělíme po povrchu dortu. Zbytek jahod omyjeme, nakrájíme na kousky a dort dozdobíme. Můžeme na ozdobu přidat bylinky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!