Jablkovo-makové řezy
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 4 vejce
- 120 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 150 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek
- 4 lžíce mléka
- čokoládová poleva
- Náplň I.:
- 700 g jablek
- 500 ml vody
- 100 g cukru krupice
- 1 skořicový cukr
- šťáva z 1 citronu
- 2 balíčky vanilkového pudinku Dr.Oetker Originál
- Náplň II.:
- 200 g mletého máku
- 100 g moučkový cukr
- 200 ml mléka
Postup Jablkovo-makové řezy
Postup přípravy receptu
-
Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem a máslem do pěny. Přidáme mléko a po lžících přimícháme prosátou mouku promíchanou s kypřícím práškem.
Nakonec zlehka vmícháme z bílků ušlehaný tuhý sníh.
Těsto vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného hlubšího plechu a upečeme.
Teplý koláč potřeme makovou náplní, na ni dáme jablečnou náplň a necháme vychladnout.
Vychlazený koláč polijeme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout.
Náplň I.: Oloupeme jablka, odstraníme jádřince a jablka nakrájíme na kostičky. Jablka povaříme asi 7 minut s 400 ml vody, cukrem, skořicovým cukrem a citrónovou šťávou.
Pudink smícháme se zbývající vodou a vlijeme do povařených jablek. Za stálého míchání ještě asi 1 minutu povaříme.
Náplň II.: Pomletý mák zalijeme horkým mlékem, přidáme cukr a dobře promícháme.