Jablečný ocet
Recepty, OstatníSuroviny
- 1kg jablek
- samozřejmě bez chemie, bio, nejlépe mix sladkých a kyselejších
- cca 2,6 l vody (pramenitá, kojenecká)
- 3,75 l sklenice
Postup Jablečný ocet
Postup přípravy receptu
-
Jablka lehce omyjeme, nakrájíme keramickým nožem na čtvrtky, odstraníme stopky, bubáky“ a jádřince. Čtvrtky dále nakrájíme na půlměsíčky (čím menší, tím lépe). Poté je přemístíme do sklenice a zalijeme vodou – cca 4 cm pod okraj.
Hrdlo zakryjeme utěrkou (plátnem) a po obvodu dáme gumičku. Sklenici dáme při pokojové teplotě na tmavé místo - 10 dnů. Každý den 1x promícháme vařečkou.
Po uplynutí 10 dnů, do jiné 3,75 l sklenice, přefiltrujeme přes plátno výluh. Kousky jablek opět přes plátno řádně vymačkáme do sklenice. Sklenici zase zakryjeme utěrkou (plátnem) a po obvodu dáme gumičku. Sklenici dáme na tmavé a o něco chladnější místo (cca 8-15 °C) na 1 měsíc stát.
Po 1 měsíci slijeme jablečný ocet do lahví.