Jablečný koláč s drobenkou z krupice
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 plát křehkého těsta
- Náplň:
- 900 až 1000 g oloupaných a jádřinců zbavených jablek
- 3 lžíce citronové šťávy
- 4 lžíce cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- 80 g másla
- Drobenka:
- 4 lžíce krupice
- 3 lžíce cukru
- 2 lžíce ztuhlého másla
- trocha mleté skořice
Postup Jablečný koláč s drobenkou z krupice
Postup přípravy receptu
-
Náplň: Do kastrolu dáme citronovou šťávu a jablka nakrájená na kousky, promícháme. Přidáme cukr, skořici a máslo. Jablka vaříme za občasného míchání, dokud nejsou rozvařená na pyré a většina tekutiny se vypařila. Pyré odstraníme z ohně a necháme ho částečně vychladnout.
Drobenka: Všechny suroviny společně vypracujeme na drobenku.
Těstem vyložíme formu o průměru 24 cm, přesahující kousky těsta ořízneme. Těsto ve formě propícháme vidličkou, položíme na něj pečící papír, na papír nasypeme luštěniny a těsto dáme zapéct 10 minut do předehřáté trouby na 180°C. Odstraníme papír s luštěninami a těsto dáme ještě na 10 minut péct.
Po upečení necháme asi 10 minut vychladnout, pak předpečené těsto naplníme jablkovým pyré a povrch posypeme drobenkou. Pečeme asi 25-30 minut na 180 °C, dokud není vršek koláče zlatavé barvy.