Jablečný koláč s drobenkou z krupice

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 plát křehkého těsta
Náplň:
900 až 1000 g oloupaných a jádřinců zbavených jablek
3 lžíce citronové šťávy
4 lžíce cukru
2 lžičky mleté skořice
80 g másla
Drobenka:
4 lžíce krupice
3 lžíce cukru
2 lžíce ztuhlého másla
trocha mleté skořice

Postup přípravy receptu

  1. Náplň: Do kastrolu dáme citronovou šťávu a jablka nakrájená na kousky, promícháme. Přidáme cukr, skořici a máslo. Jablka vaříme za občasného míchání, dokud nejsou rozvařená na pyré a většina tekutiny se vypařila. Pyré odstraníme z ohně a necháme ho částečně vychladnout.

  2. Drobenka: Všechny suroviny společně vypracujeme na drobenku.

  3. Těstem vyložíme formu o průměru 24 cm, přesahující kousky těsta ořízneme. Těsto ve formě propícháme vidličkou, položíme na něj pečící papír, na papír nasypeme luštěniny a těsto dáme zapéct 10 minut do předehřáté trouby na 180°C. Odstraníme papír s luštěninami a těsto dáme ještě na 10 minut péct.

  4. Po upečení necháme asi 10 minut vychladnout, pak předpečené těsto naplníme jablkovým pyré a povrch posypeme drobenkou. Pečeme asi 25-30 minut na 180 °C, dokud není vršek koláče zlatavé barvy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!